Bezpieczne przyrządzanie posiłków

0
90

Przygotowanie posiłku dla małego dziecka wymaga zachowania standardowych zasad higieny i bezpieczeństwa. Główna różnica polega na tym, że należy przestrzegać tych zasad ze szczególną skrupulatnością, ponieważ dzieci są bardziej niż dorośli podatne na zakażenia, do jakich może dojść drogą pokarmową i które ogólnie mają u nich cięższy przebieg.

 

  • Zanim zaczniesz przygotowywać posiłek dla dziecka, umyj ręce wodą i mydłem. W szczególnych warunkach, na przykład na pikniku, możesz posłużyć się bezwodnym mydłem antybakteryjnym czy chusteczkami odkażającymi). Umyj dziecku ręce przed jedzeniem albo dopilnuj, by zrobiło to samo.
  • Utrzymuj w czystości naczynia i przybory kuchenne. Pierz ścierki i obrusy, często wymieniaj gąbki (lub myj je w zmywarce) lub używaj w kuchni papierowych ręczników.
  • Nigdy nie podawaj dziecku niepasteryzowanego soku lub mleka, surowych jajek, mięsa czy drobiu. Oznacza to, że dzieci nie powinny jeść ciastek czy kremów zawierających surowe jaja, jak również serów wykonanych z surowego (niepasteryzowanego) mleka.
  • Gotuj mięso do wewnętrznej temperatury co najmniej 70°C, a drób do 75°C. (Jeśli nie masz pewności, posłuż się termometrem do mięsa). Mięso powinno być brązowe, a nie różowe, na całym przekroju, a kurczęta białe, a nie różowe, z przejrzystym sokiem.
  • Po przygotowaniu jakiejkolwiek potrawy z surowego mięsa, drobiu czy jajek natychmiast umyj wszystkie użyte do tego przybory, noże, własne ręce itp., tak aby wszystko to było czyste przed kontaktem z inną żywnością.
  • Nie zostawiaj mleka, jajek, mięsa, sera czy potraw w garnku w temperaturze pokojowej. Wszystkie te produkty muszą być przechowywane w lodówce.
  • Nie zjedzone przez dziecko resztki musisz zużyć w ciągu dwóch dni lub wyrzucić, nawet jeśli są przechowywane w lodówce.
  • Przed zakupem i przed podaniem dziecku sprawdzaj świeżość i daty przydatności do spożycia takich produktów jak mleko, jaja, jogurty, mieszanki dla niemowląt itp.
  • Nie kupuj ani nie używaj pękniętych lub brudnych jajek ani żywności z uszkodzonych, nie domkniętych czy rozhermetyzowanych opakowań.
  • Nie karm dziecka bezpośrednio ze słoiczka ani innego większego pojemnika, chyba że masz zamiar zaraz po posiłku wyrzucić niedojedzone resztki. Praktyczniej jest nabrać część porcji czystą łyżką na talerz i dać dziecku to, co jest na talerzu. Jeśłi chcesz dodać więcej  ze słoiczka, użyj do tego innej, czystej łyczeczki. Łyżka, która znalazła się już w ustach dziecka (lub twoich), nie powinna dotknąć żywności przeznaczonej do przechowania na później.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here