Bezpieczne przyrządzanie posiłków

Bezpieczne przyrządzanie posiłków

Przygotowanie posiłku dla małego dziecka wymaga zachowania standardowych zasad higieny i bezpieczeństwa. Główna różnica polega na tym, że należy przestrzegać tych zasad ze szczególną skrupulatnością, ponieważ dzieci są bardziej niż dorośli podatne na zakażenia, do jakich może dojść drogą pokarmową i które ogólnie mają u nich cięższy przebieg.

 

  • Zanim zaczniesz przygotowywać posiłek dla dziecka, umyj ręce wodą i mydłem. W szczególnych warunkach, na przykład na pikniku, możesz posłużyć się bezwodnym mydłem antybakteryjnym czy chusteczkami odkażającymi). Umyj dziecku ręce przed jedzeniem albo dopilnuj, by zrobiło to samo.
  • Utrzymuj w czystości naczynia i przybory kuchenne. Pierz ścierki i obrusy, często wymieniaj gąbki (lub myj je w zmywarce) lub używaj w kuchni papierowych ręczników.
  • Nigdy nie podawaj dziecku niepasteryzowanego soku lub mleka, surowych jajek, mięsa czy drobiu. Oznacza to, że dzieci nie powinny jeść ciastek czy kremów zawierających surowe jaja, jak również serów wykonanych z surowego (niepasteryzowanego) mleka.
  • Gotuj mięso do wewnętrznej temperatury co najmniej 70°C, a drób do 75°C. (Jeśli nie masz pewności, posłuż się termometrem do mięsa). Mięso powinno być brązowe, a nie różowe, na całym przekroju, a kurczęta białe, a nie różowe, z przejrzystym sokiem.
  • Po przygotowaniu jakiejkolwiek potrawy z surowego mięsa, drobiu czy jajek natychmiast umyj wszystkie użyte do tego przybory, noże, własne ręce itp., tak aby wszystko to było czyste przed kontaktem z inną żywnością.
  • Nie zostawiaj mleka, jajek, mięsa, sera czy potraw w garnku w temperaturze pokojowej. Wszystkie te produkty muszą być przechowywane w lodówce.
  • Nie zjedzone przez dziecko resztki musisz zużyć w ciągu dwóch dni lub wyrzucić, nawet jeśli są przechowywane w lodówce.
  • Przed zakupem i przed podaniem dziecku sprawdzaj świeżość i daty przydatności do spożycia takich produktów jak mleko, jaja, jogurty, mieszanki dla niemowląt itp.
  • Nie kupuj ani nie używaj pękniętych lub brudnych jajek ani żywności z uszkodzonych, nie domkniętych czy rozhermetyzowanych opakowań.
  • Nie karm dziecka bezpośrednio ze słoiczka ani innego większego pojemnika, chyba że masz zamiar zaraz po posiłku wyrzucić niedojedzone resztki. Praktyczniej jest nabrać część porcji czystą łyżką na talerz i dać dziecku to, co jest na talerzu. Jeśłi chcesz dodać więcej  ze słoiczka, użyj do tego innej, czystej łyczeczki. Łyżka, która znalazła się już w ustach dziecka (lub twoich), nie powinna dotknąć żywności przeznaczonej do przechowania na później.
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress