Marokański tagine – dlaczego musisz go wypróbować?

0
89

Tagine to świetny sposób na gotowanie w stylu Marokańskim. Jeśli chcesz zakosztować orientu, koniecznie musisz nabyć takie naczynie. Jak gotować w tagine i jak o niego dbać?

Gotowanie w tagine – podstawy

Gotowanie w taginie dokładnie tak, jak robią to Marokańczycy, jest nieco kłopotliwe. Tradycyjnie bowiem układają oni swoje tagine na glinianych grillach węglowych, nad rozpalonym żarem i w ten sposób przyrządzają tradycyjne potrawy. My, Europejczycy, stawiamy raczej na wygodne rozwiązania i gotujemy głównie na kuchenkach elektrycznych i gazowych, co wcale nie oznacza, że nie możemy korzystać z dobrodziejstw tagine. W takim przypadku warto jednak podłożyć coś pod garnek, tak, by nie był bezpośrednio narażony na płomienie z kuchni (mogłoby to doprowadzić do jego pęknięcia). Alternatywnie tagine można włożyć do piekarnika – wówczas nie będzie potrzebne nic więcej, poza samym garnkiem oczywiście.

Dbanie o tagine

Z racji na swoją delikatniejszą budowę i fizyczne właściwości gliny posiadanie i wykorzystywanie tagine wymaga pewnych zabiegów konserwacyjnych. Już od samego początku wymaga pewnych zabiegów – by służył długo i bezproblemowo. Garnek myć można wyłącznie ciepłą wodą, nie wolno używać detergentów – wnikną one bowiem w jego wnętrze i będą wydobywać się podczas gotowania/pieczenia. W przypadku tagine pozbawionego szkliwienia (a więc tradycyjnego) po osuszeniu naczynia powinniśmy jeszcze nasmarować je olejem i wstawić do piekarnika, który następnie rozgrzejemy do 150 stopni i przez półtorej godziny wypieczemy. Glazurowane tagine przygotujemy, napełniając wodą do około 3/4 wysokości, z dodatkiem 2 łyżek oleju i gotując na wolnym ogniu aż do wyparowania przyjemniej połowy zawartości.

Po ostudzeniu tagine będą gotowe do regularnego użytkowania. Należy przy tym pamiętać, że z racji na użyty materiał do ich produkcji (glina) źle znoszą nagłe zmiany temperatury, w związku z tym należy je wkładać zawsze do zimnego piekarnika, podczas gotowania dolewać wyłącznie ciepłą wodę, a po wyciągnięciu z piekarnika lub znad palnika nie kłaść go na zimnych powierzchniach. W ramach konserwacji warto od czasu do czasu nasmarować tagine olejem i następnie przetrzeć suchą szmatką.

Nie mniej ważna dla trwałości garnka jest jakość, z jaką został wykonany. Bardzo dobrej jakości tagine znajdziesz w sklepie internecie. Szeroki wybór i jakość prosto z Maroka są gwarantem długiej i bezproblemowej eksploatacji. Sprawdź, a nie będziesz chciał przyrządzać jedzenia w inny sposób.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here