Jelitówka – co jeść?

0
1183

Kolejny raz już w tym roku przechodzisz grypę żołądkową? Toaleta stała się Twoim drugim domem? Oprócz odpowiednich lekarstw łagodzących objawy zakażenia wirusami warto jest także na tych kilka dni diametralnie zmienić swoją dietę. Odpowiedni sposób odżywiania nie tylko załagodzi występowanie nieprzyjemnych dolegliwości ale także znacznie przyspieszy rekonwalescencję i regenerację osłabionego organizmu. Chcesz wiedzieć co jeść a z jakich potraw lepiej zrezygnować w trakcie przechodzenia jelitówki? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej, dodatkowo na wstępie przedstawimy Ci charakterystyczne objawy grypy żołądkowej, które ułatwią odróżnienie jej od zwykłego zatrucia.

Jakie są objawy jelitówki?

Jelitówka nazywana fachowo grypą żołądkową wywoływana jest przez tzw. rotawirusy, atakujące układ pokarmowy, w wyniku czego dochodzi do pojawienia się m.in. silnej biegunki oraz wymiotów. Oprócz tych dwóch objawów pacjenci często uskarżają się na inne dolegliwości takie jak np. gorączka, bóle głowy, bóle brzucha, uczucie ogólnego rozbicia oraz osłabienie. Grypą jelitową podobnie jak tradycyjną grypą można się w bardzo prosty sposób zarazić, najbardziej narażone są małe dzieci, których system odpornościowy w dalszym ciągu się jeszcze rozwija przez co są one podatne na różnego rodzaju infekcje. Dotyczy to dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, które nie przywiązują dużej uwagi do zachowania zasad higieny.

Jelitówka może mieć postać łagodną lub ostrą, oczywiście najlepszą dla organizmu jest ta pierwsza, która trwa zazwyczaj 3-4 dni i kończy się jedynie na bólach brzucha i biegunce. Ostra grypa żołądkowa wiąże się z wystąpieniem:
– długotrwałej wodnistej biegunki;
– ostrych, przeszywających bólów brzucha;
– nudnościami;
– wymiotami.

Jelitówka - co jeść?
Grypa żołądkowa – jak odżywiać się w czasie choroby

Kto choć raz przechodził jelitówkę to z pewnością wie jak bardzo wyczerpująca dla organizmu jest to infekcja. Jednym ze skutków ubocznych choroby jest odwodnienie organizmu, dlatego też lekarze zalecają by w trakcie choroby przyjmować jak największą ilość wody oraz roztworów nawadniających wzbogaconych w elektrolity.
W przypadku grypy żołądkowej w postaci łagodnej to nie ma tu potrzeby zwracania większej uwagi na przygotowywane posiłki, oczywiście należy zadbać o to by były one lekko strawne i nie zbyt mocno doprawione.

Jelitówka w postaci ostrej trwa zazwyczaj 3-4 dni. Pierwszego dnia kiedy to występujące dolegliwości utrudniają nam normalne funkcjonowanie, wskazane jest zastosowanie przymusowej jednodniowej głodówki. Dotyczy to oczywiście tylko i wyłącznie jedzenia, pić (najlepiej przegotowaną wodę mineralną) należy jak najwięcej.

Drugiego dnia można zacząć pobudzać żołądek do pracy po przez spożycie kleiku ryżowego lub kisielu.

Kolejnego dnia (trzeciego i czwartego) jelitówki należy już powoli zacząć przyjmować stałe, pełnowartościowe posiłki. Obiad składający się z warzyw oraz fileta z piersi kurczaka lub indyka gotowanych na parze z pewnością doda Ci energii a także pobudzi jelita i układ trawienny do pracy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here