Koktajle

0
1134

Przyrządy do robienia koktajli znajdują się prawie w każdym domu. Potrzebne są do tego: mikser elektryczny, trzepaczka do ubijania piany, naczynie do robienia koktajlu (shaker) i wysokie naczynie do mieszania płynów — najlepiej ze stali nierdzewnej. Mleko zwykłe, kwaśne czy śmietana powinny być używane po schłodzeniu, dlatego należy wyjmować je i lodówki na krótko przed użyciem.

Kwaśne dodatki, jak sok cytrynowy czy kwaśne owoce powodują szybkie ścinanie się mleka. Z tego względu do koktajli należy wykorzystywać owoce niekwaśne, jak np. jałbka, gruszki, morele, banany oraz soki z tych owoców.

Owoce o dużej zawartości kwasów nadają się natomiast do napojów z kwaśnego mleka. Można więc stosować owoce i soki cytrusowe, wiśnie, czarną porzeczkę, agrest, maliny oraz truskawki różnych odmian.

Niektóre egzotyczne owoce, jak papaya, ananas, figi czy kiwi zawierają enzymy rozkładające białko znajdujące się w mleku. Z tego względu koktajle z dodatkiem tych składników posiadają gorzki smak. Aby temu zapobiec należy używać owoców z puszki, gdyż w tym stanie ich enzymy uległy dezaktywizacji.

Stosowanie lodów, jako składnika koktajli, nadaje im konsystencję kremu i właściwości orzeźwiających. Lody owocowe nadają się szczególnie do napojów z zastosowaniem kwaśnych produktów mlecznych. Lody śmietankowe natomiast są idealne jako składniki do napojów ze zwykłego mleka. Należy ponadto mieć zawsze w zapasie lód w kostkach, kostki mrożonego soku lub po prostu mrożone owoce. Do chłodzenia napojów nadają się wyśmienicie także kulki wykrojone z miąższu melona.

Filiżanki i szklanki, które będą wykorzystywane do gorących napojów, należy wcześniej nieco podgrzać, a przed wlaniem gorącego płynu trzeba wstawić do nich mieszadełka lub łyżeczki, aby uniknąć pęknięcia szkła.

Jeśli używamy kwaśnego mleka należy pamiętać, że do tego celu lepiej nadaje się bardziej płynne mleko. W sytuacji, gdy dysponujemy tylko gęstym mlekiem, należy je przed użyciem mocno roztrzepać za pomocą trzepaczki do ubijania. Jeśli zabieg ten nie.wystarczy, należy do takiego mleka dodać trochę mleka zwykłego, soku lub syropu.

Zmiksowane napoje należy natychmiast podawać na stół. W żadnym wypadku nie wolno ich wstawiać do lodówki, gdyż szybko stracą swój zapach i wygląd.

Szkło po mleku i produktach mlecznych należy najpierw obmyć pod zimną wodą, a dopiero potam myć je w zwykły sposób.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPotrawy z mąki
Następny artykułDesery

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here