Co jeść przy biegunce?

0
1416

Ta przykra dolegliwości dopada nas z reguły kilkanaście razy w przeciągu całego roku. Biegunkę wywołują bakterie oraz wirusy, niekiedy jest ona również objawem alergii pokarmowej, wynikającej z nietolerancji na danych składnik. W trakcie biegunki nasz organizm staje się osłabiony, odwodniony i dużo bardziej wrażliwszy, dlatego też niezwykle ważne jest to by w tym okresie zastosować odpowiednią dietę. Co jeść a nie czego nie? Informacje na ten temat znajdziesz w dalszej części.

Biegunka powodem do niepokoju?

Tak jak wspominaliśmy na samym wstępie, do wystąpienia biegunki głównie przyczyniają się bakterie oraz wirusy ale nie tylko. U niektórych osób może być ona objawem gwałtownego i nagłego stresu, zatrucia pokarmowego, efektem ubocznym przyjmowania niektórych środków farmakologicznych itp.
Biegunkę możemy podzielić na dwa rodzaje: biegunkę przewlekłą trwającą ponad dziesięć dni oraz biegunkę ostrą, która trwa znacznie krócej i najczęściej jest wynikiem zakażenia bakteriami bądź wirusami.
Długo utrzymująca się, intensywna biegunka może doprowadzić do skrajnego odwodnienia organizmu, dlatego też w takich sytuacjach wskazana jest szybka interwencja lekarza rodzinnego. Do czasu wizyty lekarskiej zaleca się stosowanie środków hamujących objawy biegunki oraz spożywanie dużej ilości płynów nawadniających.

Dieta na problemy żołądkowe

W przypadku biegunki najważniejszym zaleceniem jest częste i regularne uzupełnianie płynów oraz elektrolitów. Wskazane jest wypijanie co najmniej ośmiu szklanek przegotowanej wody dziennie, najlepiej pół godziny po zjedzeniu lekkiego posiłku. Oprócz wody można pić słabą herbatę lub napary z mięty, słodkie gazowane napije, kawa, soki owocowe oraz warzywne należy w tym czasie odstawić. Dlaczego? Pamiętaj, że zmagający się z infekcją układ pokarmowy jest dużo bardziej wrażliwszy, więc wypicie napoju gazowanego bądź filiżanki mocnej kawy może skończyć się nasileniem nieprzyjemnych dolegliwości.

Jeżeli chodzi o posiłki, to dieta wygląda bardzo podobnie do tej stosowanej w przypadku grypy żołądkowej popularnie nazywanej „jelitówką”. W okresie trwania choroby należy całkowicie wykluczyć z jadłospisu dania ciężkostrawne, tłuste i ostre. Porcje powinny być niewielkie, przyjmowane w regularnych odstępach czasowych tak by układ trawienny mógł stopniowo przyzwyczajać się do trawienia stałych pokarmów. Co więcej, warto jest także zrezygnować z produktów bogatych w błonnik np. chleba razowego, płatków owsianych, warzyw oraz owoców, słodyczy, sosów, makaronów, mleka i przetworów mlecznych.

Co jeść przy biegunce?

Zastanawiasz się co zatem można jeść podczas biegunki? Z pewnością nie zaszkodzą Ci biszkopty, sucharki, biały delikatnie rozgotowany ryż, kleik ryżowy, kisiel, budyń, pieczywo pszenne, musy i przeciery owocowe oraz banany w postaci surowej.

Po kilku dniach od pojawienia się biegunki, kiedy dolegliwości są znacznie słabsze do diety można włączyć gotowane na parze chude mięso oraz warzywa, stopniowo zwiększając kaloryczność przygotowywanych potraw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here