Posiłki jednogarnkowe

0
1161

Posiłki jednogarnkowe, zupy regeneracyjne, potrawy jednodaniowe — to wszystko te same dania o różnych nazwach. Chodzi o to, aby w jednym garnku ugotować cały pożywny i  pełnowartościowy posiłek.
Na ogół za dania jednogarnkowe uważa się zupy, ale mogą to być równie dobrze drugie dania, np. takie jak włoska pizza, rosyjskie i polskie kulebiaki, gorące budynie i  najrozmaitsze zapiekanki.

W skład takiej jednogarnkowej potrawy, aby była pełnowartościowa, powinno wchodzić: coś białkowego (troszkę mięsa, ryby lub jaja, ser czy mleko), coś węglowodanowego  (ziemniaki, kluski, makaron, kasze, ryż), coś tłustego (skwarki, tłuszcz z mięsa, boczek, masło lub margaryna, śmietana, olej) i coś z białkiem roślinnym (fasola, groch, soczewica,  soja lub bób), szczególnie gdy jest bardzo mało mięsa lub innych źródeł białka zwierzęcego. Ponadto — dużo rozmaitych jarzyn, zielenin itp.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZapiekanki
Następny artykułPieczenie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here