Ciasto piernikowe spulchnia się zwykle proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną. Do jego wyrobu stosuje się mąkę pszenną lub żytnią; można również obie te mąki zmieszać w proporcji pół na pół.
Aby nadać ciastu piernikowemu charakterystyczny smak i zapach, sporządza się je z dodatkiem miodu i korzeni. Miód naturalny dodaje się po rozpuszczeniu lub lekkim zrumienieniu. Można go zastąpić miodem sztucznym lub cukrem i karmelem. Z przypraw korzennych dodaje się przede wszystkim cynamon i goździki; w mniejszych ilościach można również użyć gałki muszkatołowej oraz imbiru i ziela angielskiego. W sprzedaży są specjalne mielone mieszanki przypraw do pierników.
Pierniki należy przyrządzać na kilka dni przed spożyciem, gdyż tuż po upieczeniu są twarde i dopiero po pewnym czasie nabierają pulchności. Przechowuje się je w polietylenowych woreczkach, zamykanych metalowych pudełkach lub szklanych słojach.
Pierniki można przekładać marmoladą i masami lub lukrować.