Bezglutenowy catering dietetyczny — na co zwrócić uwagę?

0
39

Dieta bezglutenowa oraz zamawianie jej w cateringu dietetyczny jest coraz powszechniejszym zjawiskiem. Nietolerancja na gluten lub przekonania zdrowotne wielu osób sprawiają, że bardzo często zamawiamy właśnie taką dietę pudełkową. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka rzeczy w takiej opcji, aby zamówiona dieta pudełkowa odpowiadała naszym wymaganiom i preferencjom. Co to są za elementy? Wszystkie prezentujemy poniżej.

Oferta bezglutenowa

Pierwszym elementem, na jaki powinniśmy zwrócić uwagę, wybierając dietę bezglutenową w cateringu dietetycznym, jest sama oferta. Obecnie wiele firm oferuje diety bez glutenu w formie dodatku do ich podstawowego menu, które są ubogie i mają wąski zakres manipulacji produktami. Warto wybierać te firmy cateringowe, które oferują dietę bezglutenową składającą się z wielu propozycji posiłków czy różnych liczb kalorii. Dzięki temu dieta będzie komfortowa dla nas, smaczna i urozmaicona a my dowiemy się że dana firma przykłada do niej wiele uwagi.. Nie będzie też przykrym obowiązkiem a normalną dietą, jedynie bez pewnych elementów. W tej opcji warto również sprawdzić, czy dana firma cateringowa oferuje inne rzadsze typy diet, dzięki czemu przekonamy się, że ma ona szeroką ofertę i nie podchodzi “po macoszemu” do mniej popularnych diet. Kolejnym elementem, który jest istotnym, są koszty i cena. Nie powinna być ona dużo wyższa lub znacznie większa od podstawowej oferty. Niektóre firmy w ten sposób mogą chcieć zarobić więcej, co nie jest dobrym prognostykiem współpracy.

Możliwość edycji diety

Kolejnym elementem, na który warto zwrócić uwagę, jest możliwość edycji diety czy wprowadzenia własnych preferencji. Wybierając dietę bezglutenową, również możemy mieć swoje preferencje smakowe czy wymagania odnośnie składu posiłków. Dobra firma cateringowa uwzględni nasze prośby mimo i tak już wybiórczego menu. Oznaczać to będzie profesjonalne podejście do każdego klienta.

dieta bezglutenowa

Bezglutenowy catering dla chorych

Bardzo ważną kwestią, na którą należy zwrócić uwagę, jest sposób przyrządzania posiłków, jeśli jesteśmy chorzy lub nawet najmniejsze ilości glutenu są dla nas niebezpieczne. W takim wypadku należy wybierać firmy cateringowe, które oferują dedykowany catering bezglutenowy. Pomocna może być np. porównywarka diet pudełkowych Dietly gdzie znajdziemy porównanie różnych opcji cateringu, firm i opinie o nich. W przypadkach takich nietolerancji posiłki bezglutenowe powinny być przygotowywane w oddzielnym pomieszczeniu przy użyciu oddzielnych akcesoriów oraz przez inne osoby. Tylko taka opcja jest gwarancją, że w naszym jedzeniu nie znajdą się nawet śladowe ilości glutenu, który nie będzie większym problemem dla osób zdrowych. W większości przypadków cateringów w diecie bezglutenowej po prostu nie dodaje się odpowiednich potraw do pudełka, ale są one przygotowywane w tej samej kuchni co inne diety.

Ogólne elementy cateringu

Wybierając dietę bezglutenową, powinniśmy pamiętać też o podstawowych elementach diety pudełkowej – które nie dotyczą stricte diety bezglutenowej. Warto, aby firma miała odpowiednie doświadczenie i dobre opinie. Powinniśmy porównać też z innymi markami jakość posiłków do ceny czy ogólne koszty. Dobrym pomysłem będzie również możliwość konsultacji z dietetykiem, która dla osób nietolerujących glutenu może być bardzo korzystna. Ważnym elementem będzie oferowanie różnorodnych dań w dużej rotacji, co zapobiega znudzeniu dietą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here