Papaja – jak jeść?

0
280

Papaja to kolejny owoc, który zaliczamy do grupy owoców egzotycznych. Cechuje ją owalny kształt, świeży zapach, słodki smak oraz soczysty miąższ w żywo pomarańczowym kolorze. Papaje jest nie tylko smaczna, owoc ten uchodzi za jeden z najzdrowszych na świecie. Chcesz wiedzieć jakie wartości odżywcze kryje w sobie papaja? W dzisiejszym artykule znajdziesz informacje na temat wpływu spożywania papai na nasze zdrowie oraz tego jak w sposób prawidłowy należy ją jeść i do czego można wykorzystać.

Papaja – wartości odżywcze i wpływ na nasze zdrowie

Melonowiec właściwy bo tak brzmi prawidłowa nazwa papai, jest rośliną należącą do rodziny melonowcowatych, uprawianych głównie w Ameryce Południowej, Ameryce Środkowej oraz południowych obszarów Ameryki Północnej. Dzisiaj melonowiec właściwy uprawiany jest w rejonach o sprzyjającym klimacie tropikalnym i subtropikalnym m.in. w południowych krajach Europy.

Papaja bogata jest w witaminy takie jak: witaminę C, witaminy z grupy B (tiaminę, niacynę, ryboflawinę, witaminę B6, kwas foliowy), witaminę A, witaminę K oraz witaminę E a także substancje mineralne – wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Oprócz tego jest ona źródłem enzymu papainy, błonnika i antyoksydantów.

Lecznicze właściwości papai dostrzegli już pierwsi Hiszpanie zamieszkujący wówczas obszary Meksyku, do dzisiaj owoce ten ceniony jest przez ludność Ameryki Południowej ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Dzięki zawartym w papai substancjom odżywczym zasłynęła ona jako naturalny środek wspomagający walkę z chorobami układu pokarmowego np. chorobie wrzodowej żołądka, schorzeniami i infekcjami układu moczowego a także defektami skórnymi np. kurzajkami i czyrakami.
Co więcej papaja jest źródłem drogocennych karotenoidów oraz likopenu, które skutecznie zapobiegają powstawaniu nowotworów. Likopen znany jest także jako substancja regulująca i usprawniająca pracę układu krążenia.

Przeciwwskazania do spożywania papai

Pomimo wielu właściwości odżywczych papaja nie jest owocem wskazanym dla wszystkich. Jeżeli jesteś uczulona na lateks, jesteś także uczulona na papaję, niestety owoc ten zawiera w sobie charakterystyczną białą substancję, odpowiedzialną za powstawanie reakcji alergicznych.
Ze względów bezpieczeństwa spożywania nasion papai unikać powinny kobiety w ciąży (oczyszczony miąższ nie wywołuje żadnych skutków ubocznych), całkowicie nie wskazane jest również jedzenie niedojrzałych owoców.

Papaja - jak jeść?
Jak jeść papaję?

Dojrzały owoc papai pokryty jest żółtą skórką, dodatkowo jest on mięciutki. Po zakupie papaję należy dokładnie umyć a następnie przekroić ją wzdłuż na dwie równe części. Przy pomocy łyżeczki trzeba pozbyć się pestek a następnie obrać ją ze skórki. Czysty miąższ można jeść na surowo bądź wykorzystać w inny sposób.

Papaja w kuchni – jak i do czego ją wykorzystać?

Papaja ze względu na swój słodki posmak idealnie nadaje się jako jeden ze składników mlecznych deserów oraz ciast. Owoc ten można dodawać także do koktajli i soków owocowych, różnego rodzaju sałatek oraz potraw mięsnych.
Niektórzy nasiona (pestki) znajdujące się wewnątrz owocu traktują jako przekąskę, którą zajadają się pomiędzy posiłkami, nasiona te mają nieco ostry posmak i są ciężkostrawne dlatego też osoby zmagające się z problemami trawiennymi nie powinny ich spożywać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here