Czy można jeść zakalec?

0
7268

Kolejny raz piekłaś ciasto, za którym przepadają dzieci i niestety po raz kolejny wyszedł Ci zakalec? Zastanawiasz się co zrobić w takiej sytuacji? Lepiej upiec nowe ciasto czy zjeść, te które jest? Spokojnie takie wpadki przytrafiają się nawet mistrzom cukiernictwa. Czy zakalec szkodzi naszemu zdrowiu, czy można bez obaw zajadać się niedopieczonym ciastem? Odpowiedź na te pytania znajdziesz w dalszej części wpisu, dodatkowo umieściliśmy tak także kilka prostych wskazówek, które uchronią Cię przed następną kulinarną wpadką – zapraszamy!

Czym jest zakalec?

Zakalec to nic innego jak popularne określenie ciasta, które jest po prostu niedopieczone w środku. Większość z gospodyń domowych choć raz w swoim życiu, z pewnością miała z nim do czynienia. Pomyśl teraz przez chwilę ile razy zdarzyło Ci się, że z pozoru idealna babka, którą wyciągnęłaś z piekarnika po przekrojeniu nadawała się do kosza, ponieważ miała zakalca? Dlaczego tworzą się zakalce? Niestety ale na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, gdyby tak było to pewnie każdy jeden domowy wypiek byłby bez żadnego zarzutu.

Eksperci za jedną z przyczyn uważają zbyt długie mieszanie ze sobą wszystkich składników ciasta, są oni zdania iż produkty należy mieszać do momentu ich połączenia się ze sobą – nigdy dłużej. Przygotowywane ciasto trzeba mieszać tylko w jedną stronę, najlepiej zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

Oprócz tego zakalec może pojawić się wtedy kiedy często będziemy zaglądać do piekącego się ciasta – nagła zmiana temperatury zaburza cały proces obróbki termicznej. Ciasta nie wolno również piec zbyt krótko, w tym wypadku bezwzględnie należy trzymać się czasu określonego w przepisie – dotyczy to zarówno czasu jak i temperatury.

Co się stanie po zjedzeniu niedopieczonego ciasta?

Czy ciasto z zakalcem trzeba wyrzucić do kosza a może wystarczy tylko pozbyć się niedopieczonej części? Mitów na temat tego czy zakalca można jeść jest wiele. Chcesz wiedzieć jaka jest prawda? Placek z zakalcem na pewno nie będzie się dobrze prezentował ale z pewnością zjedzenia kawałka takiego ciasta nie zaszkodzi Twojemu zdrowiu. Ważne jest tylko by nie przesadzić z jego ilością, ponieważ niedopieczone ciasto czasami bywa ciężkostrawne co z kolei może zakończyć się bólami żołądka bądź niestrawnością.

Czy można jeść zakalec?

Proste sposoby na zakalca

Nikt jeszcze nie wynalazł uniwersalnego sposobu na zakalca, w tym wypadku dużo tak naprawdę zależy od Ciebie oraz Twojego przygotowania i podejścia.

Pierwszą i najważniejszą rzeczą jaką musisz zrobić zanim przystąpisz do mieszania składników jest dokładne zapoznanie się z treścią przepisu oraz zakupienie odpowiednich składników – nie stosuj zamienników, nie modyfikuj również przepisu. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, łączyć je ze sobą należy powoli, mieszając tylko w jednym kierunku.

Przed włożeniem ciasta do piekarnika, pamiętaj by go rozgrzać a w trakcie pieczenia pod żadnym pozorem nie zaglądaj do środka. Po upieczeniu ciasta pozostaw je jeszcze na chwilę (15-20 minut), tak by mogło spokojnie wystygnąć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here