Anemia – co jeść?

0
1209

Cierpisz z powodu niedokrwistości? Anemia wpływa negatywnie nie tylko na prawidłowe funkcjonowanie organizmu ale i na nasze samopoczucie. Jeżeli ostatnio przeprowadzone badania kwi wskazały na niedokrwistość to oprócz dalszej konsultacji lekarskiej zadbać musisz o swoją dietę. Wbrew pozorom to co jemy ma naprawdę ogromny wpływ na nasze zdrowie. Dieta osoby chorej na anemię bogata powinna być przede wszystkim w produkty zawierające duże ilości żelaza. Chcesz wiedzieć co należy jeść na poprawę wyników? Zastanawiasz się jakie są objawy oraz przyczyny występowania niedokrwistości? Tym tematem zajmiemy się w dzisiejszym wpisie, zapoznaj się z jego treścią i sprawdź jak w naturalny sposób możesz sobie pomóc.

Anemia – poznaj przyczyny i charakterystyczne objawy choroby

Anemia nazywana inaczej niedokrwistością jest chorobą, określającą niedobór erytrocytów (czerwonych krwinek) we krwi. Powodem takiego stanu rzeczy jest niedobór żelaza, anemia objawia się zazwyczaj uczuciem ciągłego zmęczenia oraz bladością skóry.
Niedokrwistość może być objawem innej choroby (obfitego krwawienia miesiączkowego, nagłej utraty dużej ilości krwi, schorzeń układu pokarmowego itp.), jednak najczęściej jest ona wynikiem niewłaściwego sposobu odżywiania się. Dzieje się tak zazwyczaj wtedy kiedy to posiłki jakie spożywamy na codzień ubogie są w żelazo.

Podejrzewasz, że możesz mieć anemię? Pamiętaj, że zmęczenie i blada cera mogą być wynikiem intensywnego i stresującego okresu w Twoim życiu, nie mniej jednak zawsze warto dmuchać na zimne. Twoje obawy najskuteczniej potwierdzi przeprowadzenie badania krwi, do których zachęcić powinny Cię objawy takie jak: apatia, wypadanie włosów, łamiące się paznokcie, wzmożona senność i uczucie zmęczenia, nawracające bóle głowy, zawroty głowy, wzmożone pragnienie, problemy skórne w okolicach ust.
Im prędzej wykryjesz chorobę, tym mniej szkód wyrządzisz swojemu organizmowi!

Dieta osoby chorej na anemię

Jak już ustaliliśmy na wstępie, jedną z przyczyn wystąpienia anemii jest niedostateczna zawartość żelaza w organizmie aby to zmienić wystarczy zmienić dotychczasowy sposób odżywiania.
Uwaga! Niekiedy leczenie niedokrwistości wymagać może zastosowania odpowiednich środków farmakologicznych.
Jeżeli chodzi o produkty bogate w żelazo to na pierwszym miejscu należy umieścić oczywiście czerwone buraki – anemicy powinni jeść je praktycznie codziennie, pod każdą postacią.

Anemia - co jeść?
Wskazane jest spożywanie dużej ilości soków z czerwonego buraka oraz jego przetworów. Jednak nie tylko buraki bogate są w żelazo, ten drogocenny pierwiastek znajdziesz także w zielonych warzywach takich jak: fasola szparagowa, brokuły, brukselki, zielony groszek, groszek cukrowy, szpinak, szczypiorek,cykoria, szczaw, por oraz w kalarepie i pietruszce.

Niezwykle ważne jest to by przyjmować odpowiednią dzienną dawkę żelaza ukrytą w pokarmach. Z wyżej wymienionych produktów bez problemu przygotujesz wiele smacznych potraw. Zdrowy, pełnowartościowy obiad bogaty w żelazo to podstawa osoby chorej na anemię!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here