Jak czyścić i prać odzież z wełny

0
342

Czyszczenie odzieży wełnianej rozpoczynamy od starannego jej wywietrzenia i wytrzepania. Trzepiąc uważamy, aby nie uszkodzić guzików, a wiec odzież składamy  guzikami do wewnątrz. Kieszenie, mankiety odwijamy i szczotką starannie usuwamy ślady kurzu. Jeżeli zauważymy plamy, próbujemy je w miarę możności zlikwidować.
Ciemna odzież nawet po odkurzeniu i oczyszczeniu szczotką nie zawsze wygląda świeżo – małe pyłki, włoski, niteczki potrafią przyczepić się trwale i nie dają usunąć się  szczotką. Można próbować zebrać je wilgotną gąbką (dobrze odciśniętą) lub kawałkiem plastra-przylepca owiniętym na palcu. Najszybciej brudzą się mankiety, kołnierz i miejsca przy kieszeniach.

 

Najprostszym sposobem jest przecieranie brudnych miejsc czystą szmatką zwilżoną mieszaniną wody i octu (1 łyżka na litr wody). Po oczyszczeniu należy odzież  uprasować gorącym żelazkiem przez czysto lnianą zaparzaczkę. Zamiast octu można do wody dodać łyżeczkę amoniaku. Można przygotować również mieszaninę, która  przechowywana w dobrze zakorkowanej butelce, zawsze będzie pod ręką. Oto skład tej mieszaniny: do szklanki gorącej wody wsypać łyżkę płatków mydlanych, a kiedy  całkowicie się rozpuszczą, dodać 1 łyżkę terpentyny, 1 łyżkę spirytusu denaturowanego i 1 łyżkę amoniaku. Po oczyszczeniu tę mieszaniną, odprasowujemy odzież  gorącym żelazkiem przez lnianą zaparzaczke. Pamiętajmy, że niedokładnie rozpusczone płatki mydlane mogą pozostawić na materiale jasne ślady.
Inne sposoby czyszczenia ciemnej odzieży wełnianej, to przecieranie brudnych miejsc wywarem z listków herbaty albo wywarem z korzenia mydlnicy lekarskiej (popularnie zwany „mydlik”) lub kasztanów. Czubatą łyżkę suchego korzenia zalewa się szklanką wrzącej wody, stawia na ogniu i gotuje około 10 minut. Po ostudzeniu macza się w tym roztworze miękką szmatkę i przeciera brudne miejsca, natychmiast osuszając inną czystą szmatką. Na zakończenie należy całość przeprasować przez zaparzaczke.  Wywar z kasztanów, jeżeli ma być skutecznym środkiem czyszczącym, powinien być zrobiony ze świeżych kasztanów. Około 25 sztuk obranych z zielonej łupiny osusza się w chłodnym miejscu, obiera z brązowej skórki i zalewa litrem przegotowanej wody. Po 24 godzinach stawia się na ogniu i gotuje przez 20 minut licząc od chwili zawrzenia.  Po ostudzeniu, tym wywarem przeciera się brudne miejsca, starając się zbytnio nie moczyć tkaniny. Drugą szmatką, zmoczoną czystą wodą, po dokładnym odciśnięciu wody pociera się czyszczone miejsce i całość prasuje żelazkiem przez lnianą zaparzaczke. Wywarem z kasztanów nie należy czyścić odzieży z jasnych tkanin.
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here