Czyszczenie naczyń aluminiowych

0
1372

Brak na rynku odpowiednich środków czyszczących utrudnia utrzymanie aluminiowych garnków i patelni w należytym stanie. Na ich powierzchni wytwarza się ciemny nalot. Do czyszczenia zewnętrznych powierzchni naczyń wykorzystywano gąbki metalowe, ale obecnie mamy trudności z ich nabyciem. Warto wiedzieć, że podobny efekt można uzyskać stosując stary, wypróbowany przez nasze babcie sposób, który polega na czyszczeniu naczyń papką przygotowaną z gliny wymieszanej z octem. Oczyszczone naczynia należy spłukać i wytrzeć do sucha. Pamiętać jednak trzeba, że czyszczenia gliną nie wolno przeprowadzać pod bieżącą wodą. Glina ma bowiem zdolności sedymentacyjne i niechybnie zatka przewody kanalizacyjne. Wodę po spłukaniu gliny z garnka należy zlać do naczynia: gdy brudna glina osiądzie na dnie, wodę trzeba zlać, a glinę wyrzucić do wiadra na śmieci. Nalot wewnątrz garnków można skutecznie usuwać wygotowując w nich odpady kwaśnych jabłek, rabarbar lub kwas z ogórków. Pamiętać przy tym trzeba, że soda i kwasy nieorganiczne niszczą aluminium, nie należy ich przeto używać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here