Szybki posiłek

0
925

Opiekacze do kanapek to świetny sposób na szybką przekąskę lub niewielki obiad (można je kupić w supermarketach i sklepach z AGD nawet za mniej niż 50 zł).  Nowoczesne modele opiekaczy mają płaskie, a nie karbowane płyty grzewcze, więc przyrządzone w nich kanapki nie przypominają nadziewanych poduszeczek. Możesz  teraz samodzielnie przygotowywać prawdziwe panini, ciabatty lub puszyste kanapki z pełnoziarnistego chleba, takie same, jak podawane w modnych kawiarniach.  Wybierz rodzaj pieczywa i nadzienie, i po prostu opuść pokrywę. Posiłek będzie gotowy w zaledwie kilka minut.
Przygotuj:

  • 2 grube kromki pieczywa – może to być chleb zformy,pieczywo tostowe, bułka, panini, ciabatta itd. (zewnętrznej strony kanapek nie smaruje się masłem, a   wewnętrzną tylko jeśli chcesz),
  • wybrane przez ciebie nadzienie,
  • sól i pieprz do smaku.

Wypróbuj jedną z poniższych propozycji nadzienia:

  • Posmaruj wewnętrzną stronę kanapki chutneyem z mango albo sosem barbecue. Na jednej kromce ułóż pokrojoną w kostkę szynkę i kilka plasterków sera brie.
    Przykryj drugą kromką i zapiecz.
  • Zmieszaj drobno pokrojone gotowane mięso z kurczaka z majonezem o obniżonej zawartości tłuszczu, rozsmaruj na jednej kromce, przykryj drugą i zapiecz.
  • Chleb obłóż pomidorami i serem mozzarella.
  • Kanapkę wypełnij szynką parmeńską i pomidorami.
  • Spróbuj kanapkowej wersji swojej ulubionej pizzy. Obłóż włoskie pieczywo nadzieniem, które szczególne lubisz. Aby zyskać na czasie, kup ser krojony w plasterki.

 

Aby z kanapki powstał obiad z prawdziwego zdarzenia, podaj do niej sałatkę z mieszanych warzyw, przyprawioną sosem.
Dla odmiany wypróbuj nowe odmiany chleba – chleb z orzechami włoskimi, cebulą,
suszonymi pomidorami lub oliwkami. Smakują przepysznie.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMleczne rady
Następny artykułBułka tarta

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here