Dodatki do zup

0
1086

Dodatki do zup mogą być z ciasta gotowanego lub pieczonego, z pieczywa i kasz. Do niektórych zup podaje się jaja ugotowane na twardo lub faszerowane.
Dodatki z ciasta gotowanego (wszelkiego rodzaju makarony, łazanki, kluski) podaje się w zupie, ale dodane w ostatniej chwili, aby nie nasiąkły i nie  rozmiękły. Podobnie postępuje się z kaszami. Lane kluski i kluski francuskie gotuje się w zupie bezpośrednio przed jej podaniem.
Dodatki z ciasta pieczonego (groszek ptysiowy, słone paluszki, drobne pikantne wypieki) podaje się osobno i każdy wkłada je sam do zupy. Kulebiaki i paszteciki podaje się oddzielnie, na ogrzanych talerzykach lub na półmisku.

 

Przykładowe przepisy:

Ciasto lane

6 dkg mąki, 2 jaja, sól do smaku.

 

Jaja umyć, wbić do garnuszka, dodać mąkę, sól, rozbić na jednolite ciasto o płynnej konsystencji. Wlać je cienką strużką do gotującej się zupy lub mleka. Gotować 2—3 min.

 

Makaron do rosołu

20 dkg mąki, 2 jaja, sól do smaku.

 

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić umyte jaja, dodać sól, zagnieść, wyrobić ciasto, rozwałkować cienko i pozostawić do przeschnięcia. Następnie posypać lekko mąką, zwinąć w rulon szerokości 4—5 cm krajać ostrym nożem cienki (ok. 0,1 cm) makaron, ugotować go w osolonej wodzie; po odcedzeniu przelać wodą.

 

Uszka do barszczu

5 dkg suszonych grzybów 0,5 dkg tartej bułki, pól cebuli, sól i pieprz do smaku, l dkg tłuszczu, 15 dkg mąki (smalec, margaryna), żółtko.

Grzyby dokładnie umyć, namoczyć na kilka godzin, po czym ugotować w wodzie, w której były moczone. Gdy będą miękkie, przecedzić (wywar dodać do barszczu), zemleć w maszynce lub drobno posiekać. Dodać przysmażoną, posiekaną cebulę, tartą bułkę, przyprawy, wymieszać. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić żółtko, dodać wodę, zagnieść i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować je cienko, pokrajać na kwadraty o boku 2,5—3 cm, nakładać małe  ilości nadzienia i zlepiać brzegi formując uszka. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Włożyć do barszczu bezpośrednio przed podaniem. Uszka można nadziewać farszem z mięsa gotowanego lub pieczonego. Mięso należy przedtem zemleć w maszynce razem z namoczoną, odciśniętą bułką, dodać przyrumienioną na tłuszczu cebulę.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułSosy
Następny artykułZapiekanki rybne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here