Praktyczne rady: Zupy, sosy

0
2477

Bez krupek
Jeśli chcesz zagęścić zupę albo sos mąką, rozmieszaj ją najpierw z odrobiną wody albo mleka, a wtedy nie porobią się krupki.

Przesolona zupa
Jeśli zupa jest za słona, wrzuć do niej dwa surowe ziemniaki pokrojone w ćwiartki i zagotuj. Pod koniec gotowania wyjmij ziemniaki, a przekonasz się, że wchłonęły nadmiar soli.

Łykowate mięso
Nawet najtwardsze mięso zmięknie, jeśli dodasz trochę octu do wody, w której je gotujesz.

Udany majonez
Jeżeli wszystkie składniki mają jednakową temperaturę, majonez musi się udać. Pamiętaj więc, aby odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki jaja. Do jaj dodaj sól, pieprz i olej i wymieszaj. Odrobina musztardy na koniec gwarantuje właściwą konsystencję majonezu.

Ratowanie majonezu
Jeśli majonez zwarzył się podczas ucierania, możesz go jeszcze uratować: szybko utrzyj w miseczce żółtko z solą, a gdy stężeje, dodawaj do niego powoli, kropla po kropli, majonez, cały czas równo go mieszając. Zazwyczaj taki zabieg przynosi pozytywny rezultat.

Chleb do przypalonego sosu
Nigdy nie mieszaj przypalonego sosu albo zapiekanki, bo zepsujesz w ten sposób smak całej potrawy. Przełóż nie przypaloną część do innego naczynia i dodaj do niej kawałek suchego chleba albo surowy ziemniak, które likwidują smak przypalenizny. Moja rada: najlepiej w ogóle nie jedz niczego, co się przypaliło, ponieważ spalenizna jest rakotwórcza.

Kawa do sosu
Szczypta kawy rozpuszczalnej (w proszku albo granulkach), dodana do sosu do pieczeni, nada potrawie wyśmienity aromat.

Jabłko w pieczeni
Sos do pieczeni będzie bardziej aromatyczny, jeśli dodasz do niego plasterek jabłka. Możesz też przyrumienić trochę cukru na patelni, zalać sokiem jabłkowym i dodać go do sosu; efekt będzie identyczny.
Tłuszcz na zupie
Tłuszcz z wierzchu zupy albo sosu możesz odsączyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Jeśli masz trochę więcej czasu, wstaw garnek z ostudzoną zupą do lodówki, a potem bez trudu zdejmiesz z wierzchu zastygłą warstwę tłuszczu.

Mąka ziemniaczana zagęszcza
Sosy i zupy zagęszczane mąką ziemniaczaną powinny krótko się gotować, w przeciwnym razie znów będą rzadkie.

Zupa bez kożucha
Na zupie nie zrobi się kożuch, jeśli posypiesz ją z wierzchu kawałeczkami masła.

Skorupka do zupy
Aby rosół był klarowny, wrzuć do niego czystą skorupkę jaja. Pamiętaj też, że rosół nie powinien się gotować, lecz tylko naciągać.

Kości w rosole
Rosół wołowy nabierze wspaniałego smaku koloru, jeśli go ugotujesz na kościach. Przyrumień lekko kawałki kości (poproś w sklepie, żeby odpowiednio podzielili kości) i gotuj je razem z włoszczyzną.

Mdły rosół
Jeśli zdarzyło ci się zrobić niezbyt smaczny rosół, dodaj do niego trochę grubo siekanego mięsa i zagotuj.

Cebula nadaje kolor
Przekrój na pół nie obraną cebulę, przyrumień (opiecz) powierzchnię cięcia na złoty kolor i wrzuć do rosołu, a nabierze doskonałego smaku i pięknego koloru. Ten sam efekt uzyskasz, wrzucając do rosołu kawałek suchego żółtego sera.

Rosołu nie przykrywaj
Mięso na rosół należy wkładać do zimnej wody. Im dłużej gotujesz rosół na wolnym ogniu, tym bardziej esencjonalny ma smak. Pamiętaj, żeby gotować rosół bez przykrywania garnka.

Kostka na końcu
Kostkę rosołową (maggi, bulion) dodaje się do zupy albo sosu dopiero pod koniec gotowania. Jeśli wrzucisz ją od razu do zupy, straci smak.

Przesolony sos
Jeśli przesoliłaś sos, możesz go uratować dolewając trochę wina, mleka, śmietany albo wody.

Zamrożony sos
Jeśli zostało ci trochę sosu do pieczeni, napełnij nim pojemniczki na lód i zamroź. Gdy kostki zamarzną, wyjmij je i owiń każdą osobno w folię
aluminiową, a potem z powrotem umieść w zamrażalniku. W ten sposób zawsze masz pod ręką gotowy sos mięsny.

Sos z resztek sera
Z resztek żółtego sera można zrobić pyszny sos do spaghetti: stop ser na maśle (ewentualnie dodaj trochę cebulki) i rozprowadź go śmietaną.

Rozmnażanie piwem
Jeśli zrobiłaś za mało sosu, możesz go „rozmnożyć”, rozrabiając ze śmietaną. Do sosu z pieczeni wieprzowej albo wołowej doskonale nadaje się też piwo zamiast śmietany.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here