Nie tylko do słodkiego – poznaj 5 sposobów, jak możesz wykorzystać czekoladę w codziennej kuchni

0
1229

Czekolada, znana ze swego słodkiego smaku stosowana jest przede wszystkim do deserów. Dania wytrawne z dodatkiem tego pysznego składnika są nie tylko mało popularne, ale też rzadko wybierane z restauracyjnych kart. Warto jednak przełamać ten schemat i spróbować niebanalnych połączeń, które zachwycą domowników i gości.

1. Wołowina po burgundzku

To zachwycające połączenie kruchego mięsa wołowego, słodkiej czekolady, orzeźwiającej mięty i równoważącej wszystko chilli to sposób na oryginalny obiad, który poruszy kubki smakowe każdego. Przygotowanie potrawy zajmuje nieco czasu, jednak nie jest skomplikowane. To świetna propozycja zarówno na obiad, jak i na kolację. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako codzienne danie, ale też na ważną okazję.

2. Czekoladowy gulasz z jelenia

Wytrawna czekolada w doskonały sposób odkreśli smak mięsa. Danie jest banalnie proste i wymaga niewielkiej ilości składników. Może być podawane na gorąco, jak i na zimno. Warto wiedzieć, że czekolady nie należy gotować razem z mięsem. Kiedy gulasz będzie gotowy, jeszcze gorący, posiekaną czekoladę należy wrzucić do sosu i mieszać aż do rozpuszczenia.

3. Uniwersalny sos czekoladowy do mięsa

Smak czekolady doskonale komponuje się przede wszystkim z mięsem czerwonym. Aby zrównoważyć nieco słodycz, warto dodać do niego chilli, które nada mu nieco ostrości i bardziej intensywnego smaku. Czekolada do sosu z wkuchnizwedlem.wedel.pl powinna być gorzka i mieć dużą zawartość kakao.

4. Krewetki w pikantnym sosie czekoladowym

Choć dodatki do czekoladowego fondue to zazwyczaj słodkie pianki, ciasteczka i owoce, sposób na wytrawne podanie tej przekąski jest niezwykle ciekawy. Krewetki w czekoladzie z chilli z pewnością zrobią wrażenie na gościach.

5. Mięsa w sosie czekoladowo-miętowym

Standardowy przepis na sos uwzględnia czekoladę mleczną, jednak walory smakowe mięs z pewnością podkreśli czekolada gorzka. Aby nie zdominować smaku sosu, warto zastosować wyłącznie sól podczas przyprawiania mięsa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here