Wysoki cholesterol – co jeść?

0
1320

Czy ten problem dotyczy również Ciebie? A może w dalszym ciągu nie odważyłaś się na wykonanie specjalistycznych badań w tym kierunku, których wynik wykluczyłby wysoki poziom cholesterolu, groźnego nie tylko dla zdrowia ale także i życia. Walka z cholesterolem nie należy do łatwych, jednak istnieje kilka prostych sposobów, które pozwalają nam zapanować nad sytuacją i bezpiecznie obniżają jego poziom. Jednym z takich sposobów jest oczywiście zastosowanie odpowiedniego leczenia farmakologicznego, drugi – naturalny polega na wdrożeniu w życie właściwej diety. Chcesz wiedzieć jakie produkty warto spożywać przy wysokim poziomie cholesterolu?

Cholesterol – zły czy dobry?

Zanim skupimy się na diecie wskazanej w przypadku osób z wysokim cholesterolem, to postaramy się pokrótce objaśnić Ci czym tak naprawdę jest cholesterol.
Bardzo często można spotkać się z określeniem złego i dobrego cholesterolu – już po samej nazwie łatwo zauważyć, który z nich nam szkodzi a który pomaga. Wspomniany wyżej cholesterol jest jednym z rodzajów tłuszczy (komórek lipidowych) występujących w naszym organizmie pod dwiema postaciami – HDL dobry cholesterol, LDL zły cholesterol. Bierze on czynny udział w produkcji hormonów takich jak: progesteron, testosteron oraz estrogeny.

Dobry cholesterol(HDL) nie zagraża naszemu zdrowiu, nasz organizm wytwarza go samoistnie w sposób naturalny z kolei zły cholesterol (LDL) obecny jest głównie w spożywanym przez nas pożywieniu. Jego nadmiar prowadzi do chorób serca np. miażdżycy, sprzyja również zawałom. Nieleczona choroba cholesterolowa doprowadzić może do utraty zdrowia a nawet życia, dlatego też oprócz wczesnego rozpoznania schorzenia niezwykle istotna jest szybka zmiana dotychczasowych, złych nawyków żywieniowych, które w dużym stopniu przyczyniły się do wywołania choroby.

Wysoki cholesterol - co jeść?
Dieta na obniżenie poziomu cholesterolu

Osoby z wysokim cholesterolem, powinny szczególną uwagę zwrócić na to co jedzą, gdyż niektóre z produktów spożywczych zawierają substancje sprzyjające wzrastaniu poziomu cholesterolu. Są również i takie, które w sposób sukcesywny obniżają jego poziom, i to właśnie tą drugą grupą zajmiemy się dzisiaj.

Najpopularniejszym i chyba najsmaczniejszym wrogiem złego cholesterolu są nasze polskie jabłka, owoc przez nas bardzo ceniony i wszechobecny w kuchni. Chorym zaleca się spożywanie od 2 do 3 sztuk jabłek dziennie. Zawierają one dużą ilość antocyjanów, które oprócz tego, że obniżają poziom cholesterolu to dodatkowo wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i dbają o nasze serce.

Oprócz jabłek zajadać można się również winogronach, truskawkach, owocach cytrusowych np. grejpfrutach, czarnej porzeczce, marchwi, selerze, pietruszce, brokułach, kapuście, roślinach strączkowych, młodych burakach (boćwinie), cykorii oraz papryce.

Jeżeli chodzi o mięso to tutaj wybierać należy te chude – kurczaka bądź indyka oraz mięso czerwone np. wołowinę. Mleko jak i przetwory mleczne cechować powinny się niską zawartością tłuszczu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here