Niedobór żelaza – co jeść?

0
1074

Zbyt niski poziom żelaza we krwi jest jedną z głównych przyczyn niewłaściwej diety i może doprowadzić do powstania niedokrwistości potocznie nazywanej anemią. Niedobór żelaza wywołuje szereg nieprzyjemnych dolegliwości takich jak szybkie męczenie się, uciążliwe zawroty głowy i kołatanie serca. Aby skutecznie zapobiegać niedoborom tego pierwiastka należy zadbać o odpowiednią dietę. Chcesz wiedzieć w jakich produktach spożywczych znajduje się najwięcej żelaza? Zapraszamy dalej!

Niski poziom żelaza – poznaj jego przyczyny i objawy

Żelazo jest jednym z najcenniejszych pierwiastków, bowiem od niego to właśnie zależy ilość wyprodukowanych czerwonych krwinek – im jest go mniej tym zdecydowanie zmniejsza się ilość wytwarzanych erytrocytów (czerwonych krwinek) to z kolei przekłada się na ogólne funkcjonowanie całego organizmu. Główną przyczyną zaniżonego poziomu żelaza jest oczywiście niewłaściwy sposób odżywiania się. Zapamiętaj, że jedzenie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Nie wystarczy jeść regularnie, dużą uwagę trzeba skupić przede wszystkim na dostarczane organizmowi poprzez spożywane pokarmy wartości odżywcze.

Odpowiedni poziom żelaza przekłada się na prawidłową pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego, gospodarkę hormonalną oraz system odpornościowy.
Zastanawiasz się jakie są charakterystyczne objawy niedoboru żelaza? Przede wszystkim będzie to uciążliwe uczucie zmęczenia i senność – w tym przypadku nie pomoże wypicie kilku filiżanek mocnej kawy. Oprócz tego nasza skóra wyglądem przypomina cerę anemika – jest blada, ziemista, sucha i podrażniona, włosy podobnie jak paznokcie są osłabione. Pojawiać się mogą również takie objawy jak: problemy z koncentracją, bóle i zawroty głowy, krwawienia z nosa, kołatanie serca, duszności, skłonność do pojawiania się siniaków, podatność na infekcje itp.

Najprostszym sposobem na ustalenie tego czy zagraża Ci niedobór żelaza jest oczywiście wykonanie badań krwi, jeśli więc masz pewne podejrzenia co do tego, że dokuczające Ci od dłuższego czasu niepokojące objawy mogą być związane z niedoborem tego pierwiastka, udaj się na do lekarza rodzinnego po skierowanie na badania. Jeżeli ich wynik jednoznacznie wskazywać będzie na zaniżony poziom czerwonych krwinek to czym prędzej należy zmienić dotychczasową dietę. O tym co należy jeść w przypadku niedoboru żelaza opowiemy Ci już za chwilę.

Niedobór żelaza - co jeść?
Dieta uzupełniająca niedobory żelaza

Nieleczony niedobór żelaza może doprowadzić do powstania anemii, aby temu zapobiec należy uzupełnić swoją codzienną dietę w produkty będące źródłem tego cennego pierwiastka. Będą to oczywiście czerwone buraki, fasola szparagowa, brokuły, brukselki, zielony groszek, groszek cukrowy, szpinak, szczypiorek, cykoria, szczaw, por oraz kalarepa i pietruszka.

Pamiętaj, że niezwykle ważne jest to by przyjmować odpowiednią dzienną dawkę żelaza ukrytą w pokarmach. Z wyżej wymienionych produktów bez problemu przygotujesz wiele smacznych potraw, jeżeli chcesz możesz wybrać się na konsultację do dietetyka, który ułoży Ci plan nowej diety, dostosowany do Twojego aktualnego stanu zdrowia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here