Co jeść na śniadanie?

0
1153

Śniadanie określane jest mianem najważniejszego posiłku i jak się okazuje nie bez powodu. Tym posiłkiem rozpoczynamy każdy dzień dlatego powinien on być pożywny i pełnowartościowy tak by dodawał nam energii na długie godziny. Dzisiaj podpowiemy Ci jakie produkty należy wykorzystać do przygotowania pierwszego zdrowego i smacznego posiłku.

Dzień zaczynaj od śniadania!

Specjaliści do spraw żywienia upominają by przed wyjściem z domu zjeść śniadanie. Posiłek ten nie musi być duży, ważne by był zdrowy i bogaty w substancje odżywcze, które wspomogą prawidłową pracę układu pokarmowego. Nawet jeżeli rano nie dysponujesz zbyt dużą ilością wolnego czasu, postaraj się wygospodarować choć dziesięć minut by zjeść coś pożywnego. Zdrowymi nawykami zaraź również pozostałych członków swojej rodziny zwłaszcza dzieci, które się rozwijają i rosną, przez co ich organizmy wykazują większe zapotrzebowanie na dzienną dawkę witamin i minerałów.

Pierwszy posiłek pobudza układ trawienny do pracy, reguluje procesy przemiany materii oraz dodaje energii. O tym co jeść na śniadania opowiemy Ci już za chwilę.

Proste pomysły na smaczne i zdrowe śniadania!

Posiłek rozpoczynający dzień spożyty powinien zostać po pół godziny od przebudzenia. Zapamiętaj lekkostrawne śniadanie doda Ci energii a ciężkostrawne sprawi, że będziesz czuła się ciężko i ospale. Zadbaj również o to by w skład posiłku wchodziła porcja świeżych warzyw i owoców, może być to np. szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i marchewek lub banan.

Wartość kaloryczna śniadania powinna wahać się w granicach 350 a 650 kcal, oczywiście wszystko zależy od indywidualnego zapotrzebowania. Osoba będąca na diecie odchudzającej czy dziecko będzie wykazywało mniejsze zapotrzebowanie niż dorosła, zdrowa osoba.

Co jeść na śniadanie?

Polacy najchętniej na śniadanie serwują kanapki, tutaj zachęcamy do tego by białe, pszenne pieczywo zastąpić tym ciemny i pełnoziarnistym. Zamiast masła i margaryny wykorzystać można zdrowe awokado. Oprócz tego możesz skusić się na kilka plasterków chudej wędliny lub białego sera, nie zapominaj o tym, by udekorować przygotowane kanapki kolorowymi warzywami – sałatą, pomidorkami, zielonym ogórkiem, papryką, szczypiorkiem itp.

Teraz coś dla fanów śniadań na ciepło, jeżeli Twoje poranki są długie i możesz sobie poleniuchować dobrą opcją na pierwszy posiłek będzie przygotowanie pożywnej owsianki z dodatkiem świeżych owoców, miodu i syropu z malin.
Zamiast owsianki możesz wybrać pełnoziarniste płatki śniadaniowe, granolę lub musli, do których dodasz jogurt naturalny lub chude mleko.

Polskie śniadanie nie może obyć się bez jajek, które możesz ugotować lub usmażyć. Jajka są źródłem wielu cennych składników odżywczych, w tym białka, tłuszczów i węglowodanów.

Jak widać pomysłów na przygotowanie pożywnego śniadanie jest wiele, ważne by każdy dzień rozpoczynać właśnie od tego posiłku. Spróbuj a sama przekonasz się o tym jak pozytywnie na taką zmianę zareaguje organizm, staniesz się pełna energii, poprawi się nie tylko Twoje samopoczucie ale również i wygląd.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here