Pani domu radzi jak uporządkować kuchnie

0
1348

Porządek jest szczególnie ważny w kuchni, nie tylko po to, by ułatwić i usprawnić sobie pracę, ale również dla zachowania bezpieczeństwa i higieny. Nieporządna kuchnia to niebezpieczna kuchnia.

Porządkowanie:

  • Sprzątaj tylko jedną szafkę, szufladę na raz.
  • Zacznij od szafek z żywnością. Wyrzuć wszystkie przeterminowane produkty znajdujące się w puszkach, plastikowych opakowaniach i pudełkach. Przechowuj sypkie i suche produkty w słoikach lub puszkach, zamiast w oryginalnych opakowaniach.
  • Jeśli brakuje ci miejsca, możesz wynieść do garażu, piwnicy lub na strych rzadko używane duże garnki, których potrzebujesz tylko podczsa świąt lub przy przygotowaniu dużych przyjęć. Zawin je w papier i włóż do kartonów. Nie zapomnij opisać każdego kartonu, żebyś łatwo mogła odnaleźć potrzebne rzeczy. uprzatnij blaty szafek i staraj sie by bylo na nich ja najmniej rzeczy.
  • Uprzątnij blaty szafek i staraj się, by było na nich zawsze jak najmniej rzeczy.
  • Dużo przyjemniej gotuje się w niezagraconej kuchni. Gofrownica czy młynek do kawy których i tak rzadko używasz nie muszą przecież stać na wierzchu, schowaj je. Na blatach mogą jedynie stać rzeczy których często używasz.

Organizacja:

  • Przechowuj rzeczy w pobliżu miejsc, gdzie ich używasz, dzięku temu naprawdę możesz zyskać na czasie. Ciężkie przedmioty powinny znajdować siś w dolnych szafkach, a lżejsze w wiszących lub na półeczkach znajdujących się nad blatami.
  • Trzymaj wszystko co potrzebne do gotowania w pobliżu kuchenki.
  • W małych szufladach ułóż sztućce, drobne przybory kuchenne, ścierczki oraz nożyczki, sznurek, taśmę, itp.
  • Wszelkie rzeczy przechowywane na otwartch półkach powinny się znajdować w pojemnikach lub słojach.
  • Jeżeli w kuchni jest stół, nie może on przypominać wysypiska śmieci.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here