Naczynia i sprzęt używany do wypieków

0
679

Do wyrabiania ciasta konieczne są stolnice, które powinny być gładkie, szczelne, o odpowiednim kształcie. Najwygodniejsze są stolnice prostokątne, zaopatrzone w dwie listwy, z których jedna stanowi oparcie o brzeg stołu, a druga zabezpiecza przed wysypywaniem się mąki przy wyrabianiu ciasta. Dotychczas stolnice wyrabiano z drewna i te są najlepsze. Są też sprze- dawane stolnice z tworzyw sztucznych. Wymiary stolnic powinny być dostosowane do wielkości stołu.
Wałek do wałkowania ciasta powinien mieć gładką powierzchnię i być dostosowany do wymiarów stolnicy. Wałek do ucierania ciasta lub
masy, najlepiej drewniany, musi być gładki, cieńszy w miejscu uchwytu i zakończony u dołu kulą.
Do pieczenia ciasta służą różnego rodzaju blachy i formy:

  • niskie o trzech bokach —o pieczenia mazurków, drobnych ciasteczek itp.;
  • karbowane okrągłe — do dużych bab i małych babeczek;
  • wąskie podłużne, gładkie lub karbowane — do makowców, ucieranych babek i keksów;
  • o wyższych brzegach — do placków drożdżowych i ciast ucieranych;
  • tortownica okrągłych placków na tort, mazurków i serników

Dobrze jest zaopatrzyć się w kilka blach każdego rodzaju.

 

Miski do ucierania ciasta najlepsze są kamienne, nie polewane wewnątrz (nadają się również do ucierania żółtek), ale mogą być też gliniane lub porcelanowe gładkie (do ubijania piany).

 

Przy sporządzaniu wypieków domowych potrzebny jest jeszcze następujący sprzęt pomocniczy:

  • sita, najlepiej z masy plastycznej, albo włosiane;
  • foremki do wycinania i wykrawania ciastek różnego kształtu;
  • foremki do babek;
  • łopatka gumowa ułatwiająca wybieranie z miski ciasta, piany lub masy:•
  • woreczek do wyciskania masy, uszyty ze ścisłego materiału, w postaci trójkąta, zakończony metalowym rożkiem o różnych wycięciach (rurka-szpryca z podłużnym zbiorniczkiem metalowym lub z masy plastycznej nie nadaje się do tego celu, bo wchodzi do niej za mało masy);
  • pędzelek do smarowania blach i oczyszczania form z okruszyn po upieczeniu ciasta;
  • pędzelek do smarowania ciasta;
  • cienko zastrugany patyczek (wykałaczka) do nakłuwania ciasta, którym sprawdza się, czy wypiek jest gotowy.
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCiasto kruche
Następny artykułJak wypiekać ciasta

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here