Jak uniknąć zakalca?

0
998

Zakalec powstaje wtedy, gdy ciasto ma zbyt dużo obciążających składników, jak tłuszcz lub cukier. Może również wytworzyć się, gdy do ciasta, np. piaskowego, dodamy za dużo płynu (mleka), a za mało mąki. Najczęściej jednak zakalec powstaje przy nieumiejętnym postępowaniu, jeśli np. w czasie pieczenia gwałtownie potrząśniemy ciastem, co doprowadza do jego opadnięcia. Także przy wyjmowaniu placka może powstać zakalec, gdy ciasto niecałkowicie upieczone wysuniemy z pieca i kilkakrotnie nakłujemy grubym patyczkiem.

 

Podobna sytuacja zachodzi, gdy wyjmiemy ciasto niedopieczone i postawimy je od razu w chłodnym miejscu. Ciasto delikatne, nawet upieczone, postawione natychmiast np. na parapecie, przy otwartym oknie — może również opaść i utworzy się zakalec. Osobnym przypadkiem jest zakalec związany z rozłożeniem proszku do pieczenia przed wstawieniem do piekarnika lub zaparzeniem drożdży w rozczynie.

 

Jeśli robimy ciasto piaskowe szybkie, „na gorąco”, tzn. stapiając tłuszcz, i zbyt wcześnie dodamy proszek do pieczenia (kiedy masa jest jeszcze ciepła), może on rozłożyć się i ciasto nie wyrośnie, tylko wytworzy się w nim zakalec. Podobnie dodane do rozczynu drożdżowego zbyt gorące mleko (ponad 35° C) niszczy drożdże, które nie spulchnią ciasta.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDo czego jeszcze stary chleb!
Następny artykułZapiekanki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here