Praktyczne rady: Pieczywo

0
299

Nie przechowuj w plastikowych torbach
Pieczywo nie powinno być przechowywane w plastikowych torebkach. Najlepiej trzymać chleb w lnianym worku albo zawijać w czystą ścierkę do wycierania naczyń, a wówczas nie będzie pleśnieć.

Pleśń w pojemniku na pieczywo
Aby zapobiec tworzeniu się pleśni w [pojemniku na pieczywo (w kuble na śmieci też), trzeba raz na tydzień (ew. co dwa tygodnie) umyć go w wodzie z dodatkiem octu. Ocet zabija bakterie.

Jabłko z pieczywem
Pieczywo trzymane w metalowym albo drewnianym pojemniku dłużej zachowa świeżość, jeśli włożysz do środka kawałek jabłka albo kilka plasterków surowego ziemniaka w celu zwiększenia wilgotności powietrza.

Pieczywo w rzymskim garnku

Pieczywo będzie dłużej miękkie i jadalne, jeśli je włożysz do kamiennego albo glinianego naczynia i przykryjesz z wierzchu wilgotną ścierką. Rzymski garnek idealnie nadaje się do przechowywania pieczywa w kromkach.

Chrupiące bułeczki
Świeże bułki i rogaliki doskonale nadają się do zamrażania. Po wyjęciu z zamrażarki wystarczy zwliżyć je lekko wodą (albo wodą zmieszaną z mlekiem) i włożyć do rozgrzanego piekarnika. To samo można zrobić z „wczorajszym” pieczywem, a będzie smakować jak prosto z piekarni.

Pieczywo tostowe do lodówki
Pieczywo tostowe, niezależnie od tego, czy w już otwartym opakowaniu, czy jeszcze zamkniętym, przechowuj zawsze w lodówce, a wówczas nie spleśnieje tak szybko.

Mieszany i ciemny chleb osobno
Pieczywo mieszane (żytnio-pszenne) i ciemne (żytnie) dużo szybciej pleśnieje jeśli jest przechowywane razem, w jednym pojemniku albo worku. Dlatego trzymaj je zawsze oddzielnie.

Spleśniały chleb do kosza
Nigdy nie jedz ani nie dawaj zwierzętom lekko spleśniałego pieczywa, nawet jeśli powykrawałaś pleśń. Pleśń bardzo szybko się rozprzestrzenia więc lepiej wyrzuć chleb do śmieci, a zaoszczędzisz sobie i innym kłopotów ze zdrowiem.

Świeże pieczywo
Napoczęty chleb będzie dłużej miękki i świeży, jeśli zakryjesz krojoną powierzchnię zwilżonym papierem pergaminowym.

Folia trzyma ciepło
Podgrzewane bułeczki albo upieczone tosty będą dłużej chrupiące, jeśli położysz kawałek folii pod wieczko koszyczka na pieczywo.

Chrupkie pieczywo kruszy się
Aby kromka chrupkiego pieczywa nie kryszyła się podczas smarowania masłem, podłóż pod nią drugą kromkę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here