Mięso mielone

Mięso mielone

Albo się kupuje gotowe, albo miele w maszynce. Najlepsze w smaku jest mięso mieszane, np. wołowina i wieprzowina lub cielęcina i wieprzowina. Aby mięso mielone było smaczne, należy dodać bułki, wody i odpowiednich przypraw. Zwykle dodaje się bułkę czerstwy, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą, ale niezbyt mocno, bo mięso lubi wilgoć. Dodatek pieczywa może wynosić do ok, 25% masy mięsa. Jeśli dodamy mniej — kotlety będą suche, niesmaczne, a jeśli więcej — będą maziste. Czerstwa bułka lepiej wchłania wodę.
Do tej mięsno-bułczanej masy należy dodać soli, przesmażoną cebulę i jaja, aby „wiązały” mięso. Gdy jaj trzeba dużo, np. przy większej ilości mięsa, a wypada je oszczędzać, to można dodać troszkę mąki ziemniaczanej. Przed mieleniem surowego mięsa trzeba z niego usunąć powięzi, nie mówiąc już o kościach, i pokrajać w małe kawałki. Mielonkę posolić i odstawić na 1 godzinę. Następnie dodać wody i wyrabiać, wtłaczając do masy jak najwięcej powietrza. Dopiero potem dodawać resztę składników według przepisu. Zwykle jednak miele się razem mięso, cebulę i bułkę, aby ułatwić sobie pracę, choć zawsze lepiej dodać cebulę posiekaną i przesmażoną na
rumiano. Podobnie postępuje się z mięsem gotowanym, duszonym czy pieczonym, przeznaczonym do zmielenia.

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress