Jak wykorzystać niektóre potrawy?

0
1017
Ocena: 5.00 / ilość głosów: 1

Pozostałości potraw gotowanych trzeba od razu schłodzić, wstawiając do chłodnego pomieszczenia lub wstawiając naczynie z potrawą do zimnej wody, a następnie  przechować w lodówce przez noc do następnego dnia. W ten sam sposób postępujemy z resztkami mięsa i sosów. Tak przechowane potrawy można wykorzystać do różnych  zapiekanek.

Co robić z takimi cennymi pozostałościami, jak serwatka lub zwarzone mleko, resztki wędlin, mięsa, warzyw z zupy itd?
Serwatka może być wykorzystana do sporządzania różnych napojów z dodatkiem kopru, zielonej pietruszki oraz cukru, soli itp. Można ją również wykorzystać jako płyn do  wypieku chleba, a nawet pszennej bułki – wnosi cenne witaminy grupy B. Smaczna też jest zupa na serwatce, tzw. polewka.
Zwarzone mleko można zużyć do przygotowania twarożku, łącząc gorące mleko zwarzone z zimnym mlekiem zsiadłym. Otrzymany skrzep mleka przecedzony przez gazę  daje bardzo delikatny i łatwo strawny twarożek, który można wymieszać z owocami jagodowymi, dżemem, konfiturą lub rzodkiewką, szczypiorem według upodobań  smakowych.
W gospodarstwie domowym na wsi oraz u właścicieli działek w mieście prawie w każdym roku są tzw. spady owocowe, głównie jabłka i gruszki. Nie zbierane często gniją lub na wsi karmi się nimi bydło. A przecież można je świetnie zabezpieczyć i wykorzystać, sporządzając susz owocowy, przeciery owocowe bez cukru lub z małą ilością cukru — pasteryzowane w wekach lub w (wistach. Można też robić z nich napoje pasteryzowane w butelkach oraz napoje na bieżące potrzeby, a także przygotowywać smaczny i orzeźwiający kwas jabłkowy. Z suszu i przecierów można przygotować zupy, kisiele, musy, słodkie sosy, kompoty, z przecierów — szarlotki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here