Jak zrobić smaczne, domowe sushi?

0
333

Sushi to japońskie danie, które podbiło serca i kubki smakowe wielu z nas. Początkowo delektowaliśmy się jego smakiem jedynie w luksusowych restauracjach, dzisiaj można zjeść je także w mniejszych knajpkach, jak i przygotować samodzielnie. Odkrywamy sekrety, jak zrobić smaczne, domowe sushi.

Jak ugotować ryż do sushi?

Wybór oraz prawidłowe ugotowanie ryżu to etap przygotowywania sushi, który może zaważyć na tym czy danie się uda i czy będzie smaczne. Bardzo ważne jest to, aby kupić ziarna, które przeznaczone są do przygotowania tej japońskiej potrawy. Cechuje je odpowiednia lepkość, która pozwala na łatwe rolowanie sushi. Pierwszym krokiem jest odważenie odpowiedniej ilości ryżu (na 4 rolki potrzeba go około 250 gramów przed ugotowaniem – 1,5 szklanki) i bardzo dokładnego wypłukania go. Podczas tego procesu woda będzie stawała się coraz mniej mętna i gdy stanie się przejrzysta, ryż można odsączyć. Następnie wkłada się ryż do garnka, zalewa zimną wodą w proporcji 1:1, przykrywa pokrywą, doprowadza do wrzenia i gotuje przez około 10-12 minut aż ziarna wchłoną wodę. W doskonały sposób jak ugotować ryż podpowiada Doradztwo.net, skupiając się także na kwestii woreczka.

Po zdjęciu z palnika, ryż należy odstawić pod przykryciem na kwadrans. Po tym czasie można wymieszać go z zalewą. Kupuje się ją gotową w sklepie lub przygotowuje samodzielnie. Proporcje na 1,5 szklanki suchego ryżu to 6 łyżek octu ryżowego, 3 płaskie łyżeczki cukru lub ksylitolu, które należy razem podgrzać. Po wystygnięciu ryżu z zalewą można formować rolki. A co do nich dodać?

Jakie składniki do domowego sushi?

Domowe sushi można przygotować z dowolnymi składnikami, ograniczeniami są jedynie wyobraźnia oraz preferencje smakowe. Oprócz ugotowanego ryżu obowiązkowo należy mieć płaty nori do zawijania oraz serek śmietankowy do smarowana lub majonez. W rolkach mogą znaleźć się ryby świeże, smażone lub wędzone (zwłaszcza łosoś lub tuńczyk), a także krewetki – warto spróbować tych przygotowanych w panierce panko oraz paluszki krabowe. Dobrze sprawdzi się także japoński omlet tamago, który przygotowywany jest z: 4 jajek, 15 gramów pasty miso, 2 łyżek sosu sojowego, 1 łyżki cukru i opcjonalnie łyżki słodkiego wina Mirin. W kwestii warzyw i owoców warto postawić na tradycyjne smaki – sałata, ogórek, rzepa, awokado, tykwa, marynowana rzepa, mango. Podczas serwowania sushi potrzebne dodatki, takie jak wasabi, sos sojowy oraz marynowany imbir.

Jakie rodzaje sushi można zrobić w domu?

W domu można przygotować wszelkiego rodzaju sushi, jednak trzeba pamiętać, że niektóre z nich mogą być trudne do zrolowania dla początkujących „sushimasterów”. Najłatwiej uformować jest maki, czyli rodzaj sushi, w którym nori jest na zewnątrz rolki. Jego odmianami są hosomaki, które cechuje niewielka średnica ze względu na jeden składnik w środku oraz futomaki z kilkoma. Uramaki to rodzaj sushi, w którym algi znajdują się wewnątrz rolki. Dobrym pomysłem jest też sushi bez rolowania, czyli nigiri – na porcji ryżu umieszcza się kawałki ryby, owoców morza lub japońskiego omleta.

Jakie kompozycje smakowe sprawdzą się w domowym sushi? Nasze propozycje to:

  • łosoś, ogórek, serek kremowy,
  • tuńczyk, chilli, ogórek,
  • tuńczyk, tykwa, ogórek, majonez,
  • łosoś, rzepa, majonez,
  • krewetki w panko, ogórek, sałata, pikantny majonez,
  • paluszki krabowe, awokado, tobiko, serek do smarowania,
  • paluszki krabowe, awokado, ogórek.

Warto jednak eksperymentować, by znaleźć swoje ulubione połączenia. Do rolek można dodać także odrobinę wasabi lub sezamu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here