Czy wiesz, co je Twoje dziecko?

Czy wiesz, co je Twoje dziecko?

Obecnie bardzo trudno o przekąski dla dzieci, które nie zawierałyby w swoim składzie wielu niepotrzebnych a wręcz szkodliwych dodatków. Jednym z nich jest lecytyna sojowa, która została dodana do niemal wszystkich obecnych na rynku batoników. Czymże jest i dlaczego warto jej unikać?

Lecytyna sojowa jest to produkt odpadowy zawierający rozpuszczalniki i pestycydy i ma konsystencję od lepkiego płyny do twardego plastiku. Jest najczęściej używana jako emulgator, aby powstrzymać wodę i tłuszcze przed rozwarstwianiem się w żywności, takich jak margaryna, masło orzechowe, czekoladowe cukierki, lody, śmietanka do kawy oraz jedzenie dla niemowląt. Pomaga również zapobiegać psuciu się produktów co sprawia, że jest środkiem konserwującym i przedłuża trwałość rynkową. Większość soi na świecie jest obecnie zmodyfikowana genetycznie (GMO). Genetycznie zmodyfikowana soja zawiera wysokie stężenie toksyn.

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress