Czy wiesz, co je Twoje dziecko?

0
1177

Obecnie bardzo trudno o przekąski dla dzieci, które nie zawierałyby w swoim składzie wielu niepotrzebnych a wręcz szkodliwych dodatków. Jednym z nich jest lecytyna sojowa, która została dodana do niemal wszystkich obecnych na rynku batoników. Czymże jest i dlaczego warto jej unikać?

Lecytyna sojowa jest to produkt odpadowy zawierający rozpuszczalniki i pestycydy i ma konsystencję od lepkiego płyny do twardego plastiku. Jest najczęściej używana jako emulgator, aby powstrzymać wodę i tłuszcze przed rozwarstwianiem się w żywności, takich jak margaryna, masło orzechowe, czekoladowe cukierki, lody, śmietanka do kawy oraz jedzenie dla niemowląt. Pomaga również zapobiegać psuciu się produktów co sprawia, że jest środkiem konserwującym i przedłuża trwałość rynkową. Większość soi na świecie jest obecnie zmodyfikowana genetycznie (GMO). Genetycznie zmodyfikowana soja zawiera wysokie stężenie toksyn.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here