Cegła w kuchni, czyli co warto niej wiedzieć przed położeniem?

0
92

Cegła w urządzaniu wnętrz biją rekordy popularności. To rozwiązanie jest proste i piękne, więc wzbudza wiele pozytywnych emocji. Dodatkowo, warto zauważyć, że cegła pasuje praktycznie do wszystkich stylów wnętrzarskich. Dobrze uzupełni pomieszczenie w stylu prowansalskim, tak samo jak świetnie będzie wyglądać w industrialnej kuchni. Cegła jest efektowna, ale też wymagająca. Co zatem robić? Decydować się na cegłę, czy lepiej wybrać inne rozwiązanie?

Zalety aranżacji z cegły

Jest ich całkiem sporo. Jak wspomniano, cegła pasuje do różnych styli. Jest, więc bardzo bezpiecznym wyborem. W artykule na https://primagran.pl/blog/news/czy-cegla-w-kuchni-na-scianie-jest-praktyczna-opinie-czyszczenie-i-utrzymanie, autor sugeruje, że cegłę można łatwo poddać metamorfozie. Wystarczy tylko pomalować ją farbą w wybranym odcieniu. To prosty i tani sposób na zmianę charakteru całego pomieszczenia. W przypadku tradycyjnych płytek nie ma szans na wykonanie generalnego remontu, jedynie przy pomocy farby i wałka.

Cegła w kuchni latem utrzymuje przyjemny chłód, a zimą – ciepło. Jest to szczególnie ważne, ponieważ kuchnia jest miejscem, w którym się gotuje. Oznacza to częste i gwałtowne zmiany temperatury, które mogą być nieprzyjemne dla organizmów. Zjawisko akumulacji termicznej jest, więc bardzo pożądane. Cegła wykazuje również dobre właściwości akustyczne. Jest przydatna na przykład przy wyciszeniu pomieszczenia przed uporczywymi dźwiękami z ulicy.

Ogromnym atutem cegły jest jej trwałość. Jest odporna na ogień oraz uszkodzenia mechaniczne. To bardzo wytrzymały materiał budowlany, więc jej montaż to decyzja na długie lata. Cegły wspaniale prezentują się w połączeniu z naturalnym drewnem. Te dwa elementy sprawią, że kuchnia będzie bardzo ciepła i przytulna, ale równocześnie będzie sprawiała wrażenie bardzo ekskluzywnej. Tym bardziej, że cegła posiada ogromne walory estetyczne. Jej nierówna powierzchnia pięknie załamuje światło, co tworzy ciekawy efekt. Jej kolory nie blakną z czasem, mogą się jednak zmienić pod wpływem impregnatów.

Wady montażu cegły we wnętrzu

Cegła wygląda dość ciężko, powinno się więc stosować ją tylko w dużych kuchniach. Małe pomieszczenie może zanadto przytłoczyć i sprawić, że będzie wydawało się jeszcze mniejsze niż jest w rzeczywistości. Stąd, prawdziwą cegłę można zastąpić jej imitacją lub pomalować ją na biało.

Dobrze też pamiętać, że cegła nie znosi zbyt dobrze wilgoci. Wiele osób sugeruje, że nie powinno się więc montować jej w pobliżu zlewozmywaka. Wyjściem z tej sytuacji jest też montaż szklanego panelu. Ochroni on cegłę, ale równocześnie nie odbierze jej walorów estetycznych.

Kolejną wadą tego rozwiązania są problemy z utrzymaniem czystości. Wszelkie zabrudzenia powinny być zmywane na bieżąco, przy pomocy wilgotnej szmatki. W codziennym życiu może okazać się to bardzo uciążliwe. Nie chcemy przecież, żeby nasza elegancka cegła w kuchni wchłaniała tłuszcz, którego obecności nie da się uniknąć. Można spróbować zastosować lakiery ochronne oraz panele z tworzywa, ale nie można mieć 100% pewności, co do ich skuteczności. Chyba, że zastosuje się je na całej ceglanej powierzchni. Warto pamiętać, że cegła wymaga również odpowiedniej impregnacji.

Możliwe alternatywy

Cegła w kuchni to stosunkowo drogie rozwiązanie, dlatego warto poszukać dla niego alternatyw. Zamiast prawdziwej cegły, można postawić na okładziny lub płytki, które tylko imitują cegłę. Są one łatwiejsze w utrzymaniu, nie wymagają szczególnej impregnacji, a ponadto – są tanie, ale wyglądają dobrze. Ciekawą propozycją są ręcznie formowane płytki, które mają przypominać cegłę. Są nierówne i mają niejednolity kolor. Dzięki temu wyglądają jak oryginał… a czasami nawet lepiej niż oryginał.

Jeżeli przerażają nas koszty zaaranżowania całej kuchni to można zdecydować się na wykonanie z cegły jedynie dekoracji. Można obłożyć nią tylko jedną ścianę albo filar. Wszystko zależy od wyobraźni oraz dostępnego budżetu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here