Potrawy wigilijne

Do podstawowych zwyczajów wigilijnych należy oczywiście wieczerza wigilijna, rozpoczynająca się wraz z pierwszą gwiazdką, od opłatka, składania sobie życzeń, modlitwy i niekiedy czytania Ewangelii. Stół tradycyjnie nakryty jest biatym obrusem, z wiązką siana pod nim, co ma upamiętniać narodziny w stajence, przy stole powinno znajdować się jedno puste nakrycie dla zbłąkanego wędrowca. W tym dniu podajemy postne potrawy wigilijne, królują ryby, pierogi, barszcz, kutia itp. Warto wspomnieć, że obowiązek postu wigilijnego zniesiono w 1983 roku (w Polsce w 2003) – od tego czasu post jest jedynie zalecany. Wieczerza wigilijna kończy się zazwyczaj rozdaniem prezentów znajdujących się pod choinką i wyjściem na tradycyjną Pasterkę.

 

Jak głosi tradycja na stole powinno się znaleźć 12 potraw wigilijnych, jednak niektóre źródła podają, że było w zwyczaju podawanie 13 potraw u magnatów, 11 u szlachty a 9 u mieszczan. W tym dniu na stole królują ryby (karp wigilijny, śledzie), potrawy z nasion (groch, mak), kapusta, grzyby, postny barszcz, kompot z suszu itp. Klasyczne potraw wigilijne to : barszcz z grzybami, uszkami lub pasztecikami (czasami żur lub zupa grzybowa), karp w galarecie, karp smażony, kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami, kutia, śledzie w oliwie, kulebiak i kompot z suszonych owoców.

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress