Co jeść na redukcji?

0
1426

Postanowiłaś, że w te wakacje w końcu wyjdziesz na plażę w dwu-częściowym bikini? Najprostszym sposobem na zgubienie zbędnych kilogramów oraz wymodelowanie sylwetki jest połączenie diety odchudzającej z intensywnym treningiem na siłowni. W dzisiejszym artykule znajdziesz informacje dotyczące sposobu odżywiania się osób będących na redukcji (spalaniu tkanki tłuszczowej). Zastanawiasz się jakie produkty spożywcze warto byłoby włączyć w codzienny jadłospis tak by tkanki tłuszczowej z dnia na dzień ubywało? Odpowiedź znajdziesz dalej!

Jedz mniej a częściej!

Ta zasada obowiązuje nie tylko osób będących na przysłowiowej „redukcji”. Specjaliści do spraw żywienia zachęcają do tego by spożywać pięć pełnowartościowych posiłków dziennie o stałych porach. Celem jest poprawa oraz ustabilizowanie procesów metabolicznych (przemiany materii) zachodzących w organizmie.

Jeżeli zależy Ci na tym, by szybko spalić tkankę tłuszczową to zasadę pięciu posiłków powinnaś jak najszybciej wdrożyć w swoją codzienność. W sytuacji kiedy nie jesteś profesjonalistką i masz wątpliwości co do tego, czy posiłki, które planujesz spożywać wspomogą Twoją walkę ze zbędnymi kilogramami to najlepszym rozwiązaniem będzie konsultacja ze specjalistą. Dietetyk lub trener personalny przygotuje plan żywieniowy dostosowany do Twoich indywidualnych potrzeb.

Za chwilę opowiemy Ci o produktach, które należy częściowo bądź całkowicie wykluczyć z diety redukcyjnej oraz o takich, które powinny się w niej obowiązkowo pojawić.

Co jeść na redukcji?
Węglowodany i białka

Te dwa składniki odżywcze odgrywają niezwykle istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Jak już zapewne wiesz węglowodany dostarczają mu energii, z kolei białka są podstawowym budulcem tkanki mięśniowej.
Teraz przez chwilę skupimy się na węglowodanach będąc na „redukcji” należy ograniczyć ich dzienne spożycie. Dlaczego? Jeżeli dostarczymy organizmowi większą ilość węglowodanów, których nie będzie w stanie wykorzystać to spowoduje to odłożenie się tkanki tłuszczowej.

Dopasuj dzienne zapotrzebowanie na węglowodany do swoich indywidualnych potrzeb, pod uwagę weź m.in. wagę (z uwzględnieniem tkanki tłuszczowej, tkanki mięśniowej oraz wody), wzrost, długość wykonywanego treningu itp.
Węglowodany dzielimy na proste i złożone, to właśnie te drugie są jak najbardziej mile widziane na diecie redukcyjnej. Twoje posiłki zawierać powinny takie produkty jak: ryż brązowy, kasze (jaglana, gryczana), płatki owsiane, pieczywo ciemne.

Jeżeli chodzi o białko to tutaj jego dzienne spożycie również powinno zostać indywidualnie dopasowane do Twoich potrzeb. Dieta redukcyjna wymaga spożywania produktów wysoko białkowych ale o obniżonej zawartości tłuszczów. Będą to oczywiście filety z piersi kurczaka oraz indyka, ryby – dorsz, tuńczyk, pstrąg; chudy twaróg oraz białka jajek.

Oprócz tego warto jest trzymać się jeszcze jednej bardzo ważnej zasady. Jakiej? Chodzi nam oczywiście o samo przygotowywanie posiłków, te najlepiej gdyby były poddawane obróbce termicznej w postaci np. gotowania na parze a nie smażenia na patelni w głębokim tłuszczu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here