Wybór herbaty

0
1299

Jeśli lubicie bardzo lekką herbatę, z niewielką ilością teiny (kofeiny) i delikatnym smaku, wybierzcie którąś z herbat białych lub oolonga.

 

Gdy wolicie delektować się aromatycznym, ziołopodobnym, orzeźwiającym zapachem i smakiem zielonej herbaty, kupujcie chińskie lub japońskie zielone  herbaty.

 

Wielbiciele czarnej herbaty mogą spośród herbat chińskich wybrać lżejsze, o subtelnym smaku herbaty liściaste, albo mocniejsze, dające ciemniejsze napary herbaty o liściach łamanych. Herbata liściasta (z kodem FTGFOP, czyli Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) jest wyższej jakości od herbaty łamanej (TG BOP, czyli Tippy Golden Broken Orange Pekoe).
Jest też wiele herbat aromatyzowanych. Są to herbaty (zielona, oolong lub czarna) zmieszane z przyprawami korzennymi lub ziołami, płatkami kwiatów lub esencjami owocowymi. Najbardziej znane są herbaty aromatyzowane kwiatami jaśminu, pomarańczy, czarnej porzeczki, płatkami różanymi, sokiem z litchi (liczi), mango cytryny.

 

Możecie też sami skomponować w domu mieszankę, np. dodając do zwykłej herbaty niewielką ilość szlachetnej herbaty lub kilka listków jaśminowej.

 

Jeśli nie wyobrażacie sobie dnia bez herbaty, ale lubicie też wygodę, z pewnością wybierzecie ekspresowe torebki herbaciane. Dają one wprawdzie gorszy  jakościowo napar niż herbaty sypkie, ale są szybkie do przygotowania.

 

Standardowe herbaty ekspresowe oferuje każdy sklep ogólnospożywczy. Natomiast wysokogatunkowe herbaty w torebkach można kupić tylko w  wyspecjalizowanych sklepach z herbatą. Można w nich też kupić mało jeszcze u nas znane herbaty: imbirową i żeńszeniową, yerba mate, lapacho i rooibos.

 

Imbirowa i żeńszeniowa – powstają w ten sam sposób – do czarnej herbaty dodaje się ususzony i rozdrobniony korzeń imbiru albo żeń-szenia. Imbir przeciwdziała kłopotom trawiennym i poprawia apetyt, zapobiega też miażdżycy. Herbatę imbirową stosuje się również jako afrodyzjak. Natomiast aromatyczny napar z żeń-szeniem odpręża i odtruwa, podnosi sprawność psychiczną i fizyczną (także w łóżku!), poprawia odporność.
Yerba mate, napar z listków mate, krzewu rosnącego w Ameryce Południowej, łagodnie orzeźwia (zawiera bowiem teinę), obniża poziom cholesterolu i hamuje apetyt, dlatego polecany jest przy dietach odchudzających.
Lapacho (wym. lapaczo) – południowoamerykańska herbata produkowana z czerwonej kory drzewa tabuio. Pobudza system odpornościowy, zapobiegając m.in. rozwojowi nowotworów. Przygotowuje się z niej odwar: łyżeczkę herbaty zalewa się szklanką wrzątku i gotuje 5 minut na małym ogniu, po czym przez 15 minut zaparza.
Rooibos (wym. roibusz) – pochodzi z południowej Afryki. Nie zawiera teiny i bardzo mało garbników, nie działa więc pobudzająco. Można ją więc pić przed snem, bo doskonale rozluźnia i odpręża.

 

W sprzedaży są poza tym jeszcze herbaty rozpuszczalne i gotowe. Jedyną zaletą herbaty rozpuszczalnej jest szybkość, z jaką można ją przygotować. Herbaty gotowe zaś, zawierające czystą herbatę lub z dodatkowym aromatem (cytrynowym, malinowym,  brzoskwiniowym), słodzone i niesłodzone, gazowane i niegazowane, sprzedawane są w butelkach i puszkach. Niektóre z nich, szczególnie gazowane, smakują jak herbata, u innych wyczuwa się jedynie smak cytryny i cukru. Te modne i wygodne napoje cieszą się dużym zainteresowaniem zwłaszcza wśród  młodych ludzi, największym w Stanach Zjednoczonych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here