Omlety

0
926

Omlety są odmianą jaj smażonych. Ze względu na sposób przygotowania dzielą się na omlety naturalne i biszkoptowe. Masę na omlety naturalne sporządza się podobnie jak na jajecznicę. Rozbite jaja miesza się z dodatkiem wody albo mleka, soli i wylewa na całą powierzchnię patelni — na stopione masło lub margarynę. Omlet biszkoptowy przyrządza się z żółtek połączonych z pianą ubitą z białek, dzięki czemu jest on bardziej pulchny niż omlet naturalny. Do omletu biszkoptowego można dodać nieco mąki. Omlety smaży się na wolnym ogniu, nie mieszając masy, na jasnozłoty kolor. Wierzch omletu powinien być lekko ścięty, o galaretowatej konsystencji. Usmażony omlet zsuwa się lekko z patelni do połowy, nakłada na tę połowę nadzienie i przykrywa drugą połową, podważając ją łopatką. Nadziany omlet ma kształt dużego nie zlepionego pieroga. Jako nadzienia do omletów mogą być stosowane różne warzywa gotowane, jak kalafiory, szpinak, groszek, brukselka, marchew, smażone  lub duszone grzyby, farsz z mięsa. Omlety biszkoptowe można również nadziewać świeżymi owocami lub konfiturami albo polewać słodzonym sokiem owocowym.

 

Omlety przygotowuje się bezpośrednio przed spożyciem i podaje na gorąco, gdyż już po krótkim czasie tracą pulchność i soczystość. Gorące omlety wykłada się bezpośrednio na talerze lub na ogrzany półmisek i obkłada warzywem, które nie zmieściło się wewnątrz omletu. Omlet biszkoptowy ze słodkim nadzieniem posypuje się cukrem pudrem; można także podawać do niego słodki sos owocowy.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJaja smażone
Następny artykułPrzechowywanie jaj

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here