Obróbka wstępna

0
1277

Obróbka wstępna produktów to głównie mycie, oczyszczanie, płukanie i rozdrabnianie produktów. Mycie produktów ma na celu usunięcie z nich różnego rodzaju zanieczyszczeń. Myjemy owoce, mięso, ryby, podroby oraz jaja przed użyciem. Szczególnie zabrudzone są warzywa okopowe. Oczyszczamy je i myjemy z ziemi, w której mogą znajdować się różne bakterie chorobotwórcze. Mięso przyniesione ze sklepu może być także zanieczyszczone drobnoustrojami, szczególnie szybko rozwijającymi się w tym produkcie. Jaja, pozornie czyste, mogą być mocno zakażone różnymi drobnoustrojami, np. jaja kacze często są zakażone bakteriami durów rzekomych (Salmonella). Trzeba więc uważać przy ich użyciu, aby nie zakazić innej żywności zanieczyszczonymi skorupkami: chodzi szczególnie o tę żywność, która spożywana jest na surowo.

Produkty umyte mogą być poddane bezpośrednio obróbce termicznej. Dotyczy to niektórych warzyw i mięsa, które wkładamy bezpośrednio po umyciu do gotowania. Inne jednak są jeszcze obierane, płukane i rozdrabniane, głównie warzywa okopowe. Mięso przeznaczone na pulpety lub kotlety mielone po umyciu jest rozdrabniane, mieszane z dodatkami i formowane.

Po czynnościach wstępnych poddaje się produkty obróbce zasadniczej, czyli cieplnej, tj. gotowaniu, duszeniu, smażeniu i pieczeniu. Można też produkt poddać działaniu niskiej temperatury, czyli zamrożeniu lub schłodzeniu (desery, lody, zimne napoje).

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułGotowanie
Następny artykułSporządzanie potraw

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here