Kulinarne lifehacki, czyli jak ułatwić sobie gotowanie

0
636

Dla niektórych osób gotowanie to przyjemność, hobby, a nawet pasja, podczas gdy inni mogą nie znosić spędzania czasu w kuchni i szukać wyłącznie prostych i szybkich przepisów. Niezależnie jednak od tego, do której grupy należymy, mogą przydać nam się tak zwane kulinarne lifehacki, czyli sprytne pomysły, dzięki którym gotowanie będzie dla nas prostsze. Jak zatem ułatwić sobie przygotowywanie posiłków? W naszym artykule znajdzie kilka praktycznych rad.

Gdzie szukać porad kulinarnych?

Zanim przejdziemy do konkretnych przykładów, warto zatrzymać się na chwilę przy tym, gdzie szukać ciekawych i praktycznych porad dotyczących gotowania. W jednym artykule nie da się zmieścić wszystkich godnych polecenia sposobów na to, by ułatwić sobie wykonywanie codziennych obowiązków związanych z przygotowywaniem posiłków. Jeśli zatem interesuje kogoś ta tematyka, to warto zaglądać na różnego rodzaju serwisy kulinarne. Porady kulinarne gromadzi PlanetaWenus.pl, ponadto ciekawe informacje można znaleźć na różnego rodzaju kanałach w serwisach streamingowych i w wielu innych miejscach w sieci.

Kulinarne lifehacki

Sprytne pomysły, które mogą ułatwić nam gotowanie, dotyczą wielu kwestii, nie tylko samego przygotowywania jedzenia, ale również czyszczenia garnków, czy pozbywania się nieprzyjemnych zapachów z lodówki i wielu innych rzeczy. Oto kilka naszych propozycji.

1. Jeśli zdarzyło ci się przypalić garnek (a komu się to nie zdarza?) to, zamiast stracić godzinę na szorowaniu, lepiej jest nasypać do niego sody oczyszczonej, a następnie wlać wodę i gotować przez około 30 minut. Po tym czasie brud powinien się odkleić lub przynajmniej stać się dużo łatwiejszy do usunięcia.

2. Soda lub proszek do pieczenia mogą okazać się pomocne także w innej sytuacji. Jeśli w lodówce pomimo regularnego czyszczenia unoszą się nieprzyjemne zapachy, wystarczy nasypać na mały spodek którejś z tych dwóch substancji i wstawić do środka urządzenia. Zarówno soda, jak i proszek do pieczenia powinny pochłonąć niechcianą woń.

3. Dosyć często zdarza się, że skorupka jajka podczas gotowania pęka, a białko wylewa się na zewnątrz. Aby tego uniknąć, należy dodać do wody, w której będziemy gotować jajka soli. Powinna ona powstrzymać skorupki przed pękaniem, a nawet jeśli do tego dojdzie, to białko nie powinno się wydostać na zewnątrz.

4. Dużo trudności sprawia wielu osobom obieranie niektórych warzyw i owoców. Kłopotliwe bywają na przykład buraki, dlatego dobrym pomysłem jest zostawienie ich po ugotowaniu w wodzie. Po paru godzinach skórka powinna zejść z nich naprawdę łatwo. Problematyczna jest także skórka z pomidorów, więc aby ułatwić i przyśpieszyć jej obieranie, należy naciąć ją i oblać wrzątkiem.

5. Jak poradzić sobie z czerstwymi bułkami? Oczywiście można je dobrze wysuszyć i zetrzeć na bułkę tartą, jednak jeśli mamy ochotę je zjeść w pierwotnej formie, to jest na to sposób. Wystarczy pomoczyć je wodą lub mlekiem i wstawić na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Po wyjęciu powinny być znacznie smaczniejsze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here