Kalarepa – jak jeść?

0
6328

Kalarepa przez wielu specjalistów uznawana jest za jedno z najzdrowszych warzyw. Choć niewielka to bogata w wiele cennych dla naszego organizmu, witamin i substancji mineralnych. Regularne zajadanie się kalarepą pozytywnie wpływa na odporność oraz zdrowie oczu. Chcesz wiedzieć co takiego kryje w sobie to warzywo co czyni go wyjątkowym? Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje dotyczące wypływu kalarepy na nasze zdrowie oraz kilka wskazówek dotyczących spożywania tego warzywa. Sprawdź koniecznie co dla Ciebie przygotowaliśmy!

Kalarepa – poznaj jej wartości odżywcze i wpływ na nasze zdrowie

Prozdrowotne działanie kalarepy doceniono już w czasach starożytnych, Grecy bardzo chętnie zajadali się kalarepą, którą nazywali kapustą pompejańską, wierzono tam w jej pomoc w zwalczaniu różnych dolegliwości w tym chorób oczu i infekcji bakteryjnych. Jak już pewnie zdążyłaś zauważyć kalarepa należy do rodziny warzyw kapustnych, które słyną ze swoich właściwości zapobiegających powstawaniu chorób nowotworowych. Tak więc siostrą kalarepy jest m.in. kapusta biała, brukselka i kalafior. Warzywo to jest dosyć powszechnie uprawiane w Polsce jak i w innych rejonach całego świata.
Kalarepa cechuje się typowo kapuścianym posmakiem oraz zastosowaniem.

Jeżeli chodzi o jej wartości odżywcze to bogata jest ona w błonnik, witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę A, witaminę K, witaminę E oraz substancje mineralne takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Kalarepa podobnie jak inne warzywa z rodziny kapustnych skutecznie zapobiega nowotworom (w tym nowotworom piersi), co więcej ostatnie badania naukowe potwierdziły, że regularne spożywanie kalarepy efektywnie przyspiesza proces leczenia chorób nowotworowych.

Oprócz tego warzywo to wykazuje silne działanie bakteriobójcze i grzybobójcze przez co zalecane jest w szczególności wystąpienia infekcji – nie tylko wspomaga leczenie ale i skutecznie zapobiega nawrotom infekcji.
Kalarepę do swojej diety powinny również włączyć te osoby, które zmagają się z chorobami oczu i anemią, bowiem warzywo to jest bogatym źródłem luteiny oraz żelaza.
Warzywo wspomaga także pracę układu pokarmowego przez co bardzo często jest jednym z podstawowych składników odchudzającej diety kapuścianej.

Kalarepa - jak jeść?
Jak jeść kalarepę?

Wybieraj warzywa małe lub takie średniej wielkości, te z reguły są miękkie i soczyste. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup kalarepy pochodzącej z upraw ekologicznych, gdzie nie wykorzystuje się pestycydów oraz innych środków chemicznych. Przed zjedzeniem warzywo należy dokładnie umyć, oddzielić od liści i pozbyć się „pierwszej warstwy”. Kalarepą można zajadać się na surowo bądź wykorzystać ją w kuchni do przygotowania różnych potraw.

Kalarepa w kuchni – czyli jak i do czego ją wykorzystać?

Kalarepę podobnie jak kapustę można wykorzystać praktycznie w każdym przepisie. Świetnie sprawdza się jako jeden ze składników surówek, zup, zapiekanek a nawet koktajli. Nie wyrzucaj liści kalarepy, w nich także znajduje się wiele cennych witamin i minerałów, umyj je dokładnie, pokrój i dorzuć do zupy i sałatki zamiast tradycyjnej natki pietruszki.
Kalarepę można podawać z farszem lub sosem na ciepło, pokroić w paski i spożywać wraz z humusem w formie przekąski – pomysłów na jej wykorzystanie jest całe mnóstwo!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here