Jakie ryby jeść?

0
1249

Ryby są zdrowsze od mięsa co zostało udowodnione naukowo, specjaliści do spraw żywienia zalecają przy przynajmniej raz w tygodniu spożywać posiłek, którego głównym składnikiem jest ryba. Jednak nie wszystkie rodzaje ryb są takie zdrowe jak przekonują do tego hodowcy. To co jest na czasie nie zawsze jest zdrowe – tak jeszcze do niedawna było z pangą, która była jednym z najlepiej sprzedających się ryb. Jak się później okazało jej wpływ na nasze zdrowie był znikomy…
Chcesz wiedzieć jakie ryby warto jeść a których lepiej unikać? W takim razie zapraszamy dalej!

Dlaczego warto jeść ryby?

Ryby są źródłem wielu cennych substancji odżywczych, zwierają kwasy Omega-3 (NNKT- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), jod, witaminy (witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E, witaminę K), minerały oraz makro- i mikro- elementy, których nasz organizm potrzebuje do tego by móc prawidłowo się rozwijać.
Im tłustsza ryba tym większa będzie zawartość NNKT, których organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wytwarzać.

Regularne spożywanie ryb zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca (np. miażdżycę) i schorzenia układu krążenia. Oprócz tego substancje w nich zawarte zapobiegają one powstawaniu nowotworów oraz alergii pokarmowych. Wzmacniają układ odpornościowy, zapobiegają demencji starczej i osteoporozie.

Jakie ryby jeść?
Jakie ryby warto jeść?

Ryby dzielimy na morskie (np. makrela, śledź, halibut, łosoś) oraz słodkowodne (np. sandacz, karp, pstrąg), najzdrowsze są oczywiście te tłuste a to z tego względu, że zawierają one największą ilość drogocennych kwasów Omega-3. Będą to m.in.: łosoś, pstrąg, halibut, sardynka, makrela, szprot, tuńczyk, węgorz, karp, karmazyn oraz turbot.
Kupując ryby wybieraj, te które pochodzą ze sprawdzonych, certyfikowanych hodowli. Tylko wtedy będziesz miała pewność, że karmione oraz hodowane one były w sposób zgodny z wytycznymi i normami obowiązującymi zarówno w Polsce jak i całej Europie.

Tych ryb nie kupuj!

O jednym z gatunków napisaliśmy już na wstępie, chodzi oczywiście o pangę do niej należy dołączyć cieszącą się równie dużą popularnością tilapię. Niestety obydwa gatunki nie są warte swojej niskiej ceny. Skoro już jesteśmy przy cenie to musisz mieć na uwadze to, że za dobrą rybę należy zapłacić znacznie więcej niż np. za wspomnianą wyżej pangę. Niech nie zwiedzie Cię niska cena, w tym konkretnym przypadku wraz z niską ceną idzie niska jakość zakupionych ryb, których zgodnie z opiniami ekspertów rybami nie należy nazywać.

Zarówno panga jak i tilapia są gatunkami ryb pochodzącymi z Azji, które na potrzeby rynku zostały genetycznie zmodyfikowane, hodowane są one w zatrważających warunkach i karmione byle czym najczęściej są to pasze z dużą zawartością hormonów co z kolei przekłada się na wielkość ryb. W tych rybach nie znajdziesz ani kwasów Omega-3 ani jodu.

Ryby zazwyczaj karmimy dzieci, by mogły prawidłowo się rozwijać, niestety w przypadku podawania dziecku ryby, która bogata jest w hormony przyczyniamy się m.in. do zaburzeń wzrostu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here