Jak jeść mule?

0
2378

Ostatnio pisaliśmy na temat raków, ich właściwościach zdrowotnych oraz sposobie ich prawidłowego spożywania. Dzisiaj znowu skupimy się na owocach morza a w zasadzie to na mulach. Omułki jadalne są popularne zwłaszcza w Hiszpanii i we Włoszech, przyrządzać je można na wiele różnych sposobów i serwować nie tylko jako danie główne ale także i jako przystawkę czy przekąskę. Oprócz wyjątkowego smaku mule cenione są ze względu na posiadane wartości odżywcze o czym więcej informacji znajdziesz poniżej. Dodatkowo podpowiemy Ci jak w sposób prawidłowy należy spożywać mule.

Mule – wartości odżywcze

Owoce morza podobnie jak ryby uważane są przez specjalistów za jeden z najzdrowszych rodzajów pożywienia. Niestety w Polsce jadanie owoców morza na codzień w dalszym ciągu jest rzadkością. Mulami zazwyczaj zajadamy się będąc na obiedzie w restauracji lub na wakacjach za granicą.
Omułki jadalne bo tak inaczej nazywamy mule są podstawowym składnikiem wielu dań kuchni śródziemnomorskiej, z którą spotkać się można m.in. w Grecji, we Włoszech, w Hiszpanii oraz w Portugalii.

Nie tylko mule ale również i pozostałe owoce morza są źródłem łatwo przyswajalnego białka, który jest podstawowym budulcem tkanki mięśniowej. Oprócz tego zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, niacynę (witaminę PP), witaminy z grupy B w tym witaminę B1, witaminę B2, witaminę B12 oraz minerały – jod, cynk, selen, magnez, wapń, magnez, żelazo i fluor.
Jak widać owoce morza bogate są w wiele cennych substancji odżywczych, które niestety bardzo łatwo wytrącają się w trakcie przygotowania potraw, obróbka termiczna sprzyja utracie tych drogocennych składników.

Omułki jadalne – jak je jeść?

Mule charakteryzują się słodkawym posmakiem, ich mięso jest delikatne i białe co świadczy o dużej zawartości białka. Omułki jadalne dostępne są w sprzedaży w postaci świeżej i mrożonej, w muszlach lub bez. Mule można podawać samodzielnie jako przystawkę lub dodawać do dań jako jeden ze składników. Najzdrowsze są te przygotowane na parze, chociaż nic nie stoi na przeszkodzie ku temu by je smażyć, piec i dusić.
Wszystko tak naprawdę zależy od Ciebie oraz przepisu jaki postanowisz odwzorować. Jeżeli do tej pory nie miałaś okazji spróbować muli, nie wiesz jak smakują ani wyglądają to zakupy z pewnością nie będą łatwe.

Jak jeść mule?
Aby potrawa była smaczna to główny składnik musi być świeży, z racji tego, że omułki jadalne nie cieszą się zbyt dużą popularnością to w hipermarketach dostać można jedynie te mrożone. Jak wiesz jakość składników przekłada się na jakość przygotowywanego posiłku, dlatego też po mule udaj się do sklepu zajmującego się głównie sprzedażą owoców morza, punkty te zazwyczaj zaopatrują także restauracje.

Omułki przed gotowaniem należy dokładnie (najlepiej kilkukrotnie) opłukać a następnie wrzucić do potrawy (w muszelkach lub bez).
Najlepszą przyprawą podkreślającą smak owoców morza jest cytryna, wystarczy kilka kropel by podkreślić słodki posmak muli oraz dodać całej potrawie oryginalnego charakteru!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here