Ciasto francuskie

0
997

Ciasto francuskie składa się z wielu cieniutkich warstw, jest bardzo delikatne.
Czynności przy przyrządzaniu tego ciasta:

 

  • Przygotowanie ciasta podstawowego (z mąki, jaj i wody z dodatkiem soli- zagniata się ciasto kluskowe jak na pierogi).
  • Przygotowanie ciasta maślanego (schłodzone masło, sieka się z mąką na jednolitą masę, formuje prostokąt i odstawia do schłodzenia).
  • Wałkowanie ciasta (ciasto kluskowe wałkuje się w kształcie koła, na środku układa ciasto maślane, składa w kopertę. Wałkuje się ponownie na grubość dwóch centymetrów, składa się na trzy części i przez 20 min. schładza się pod przykryciem. Czynność tę powtarza się cztery razy).

Ciasto francuskie piecze się w temperaturze 300°C, bo inaczej tłuszcz się wytopi i nie powstaną „listki”, które są urodą tego wypieku.
Ciasta francuskiego używa się między innymi do napoleonek.
Przykładowy przepis:

4 żółtka i 1 jajo utrzeć z 10 dag cukru na krem. Zagotować szklankę mleka. Drugą szklankę mleka zimnego wymieszać z 3 łyżkami płaskimi mąki ziemniaczanej, wlać do gotującego się mleka, zagotować masę, ciągle mieszając połączyć z utartymi jajami. Ogrzewać na gorącej płycie lub zagęścić na parze stale mieszając, a następnie ostudzić w zimnej wodzie.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDesery
Następny artykułPrzetwory

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here