Śmietanowe rady

0
20714

Mimo że obecnie coraz więcej osób wybiera proste potrawy i stara się ograniczyć ilość spożywanych tłuszczów, śmietana wciąż jest obecna w naszej diecie – w niewielkich
ilościach i na wyjątkowe okazje. Łyżka śmietany dodana do zupy albo puddingu ryżowego nada im wyjątkowy smak.


Podstawowe rodzaje śmietany będące w sprzedaży:

  • Zwykła śmietana – zawiera 12% lub 18% tłuszczu, można ją dodawać do kawy, polewać nią desery, doprawiać zupy i sosy zimne oraz gorące. Nie nadaje się do
    ubijania.
  • Śmietana kremowa – inaczej zwana kremówką, zawiera 30% tłuszczu i podczas ubijania podwaja swoją objętość. Jest używana do nadziewania tortów oraz do
    deserów.
  • Śmietana tortowa – zawiera 36% tłuszczu, doskonale się ubija, jest stosowana do przygotowywania deserów oraz nadziewania tortów.

Śmietanę kremową i tortową można mrozić, ale uważaj podczas ubijania ich po rozmrożeniu, bo łatwo można przesadzić.
Śmietanowe rady

  • Jeśli w przepisie jest wymieniona kwaśna śmietana, której nie masz, dodaj łyżeczkę soku z cytryny do zwykłej śmietany. Wymieszaj śmietanę z sokiem i odstaw, aż zgęstnieje.
  • Jeśli w rękawie cukierniczym zostanie ci trochę ubitej śmietany, wyciśnij z niej rozety na blachę do pieczenia i zamroź luzem. Po zamrożeniu, zapakuj je do torebki
    i używaj do dekorowania deserów.
  • Resztki kremówki albo śmietanki tortowej zamroź w pojemnikach na kostki lodu i dodawaj do zup i sosów. Jedna kostka odpowiada mniej więcej łyżce stołowej.
  • Chuda śmietana nie mrozi się zbyt dobrze.
  • Żeby bita śmietana była bardziej puszysta, dodaj do niej, przed ubijaniem łyżkę mleka na każde 150 ml śmietany.
  • Lżejsza wersja bitej śmietany do ciast i tart: ubij pojemnik kremówki lub śmietany tortowej, pod koniec ubijania dodając kilka łyżek stołowych naturalnego jogurtu
    o niskiej zawartości tłuszczu.
  • Jeśli przyrządzasz mus lub suflet, użyj śmietany kremówki, a nie tortowej, wówczas deser będzie lżejszy.
  • Naczynie, w którym będziesz ubijać śmietanę, schłodź wcześniej w lodówce. Dzięki temu śmietana szybciej zgęstnieje.
  • Zamiast kwaśnej śmietany można używać jogurtu.
  • Jeśli bitą śmietanę osłodzisz miodem, a nie cukrem, będzie gęstsza i lepiej się nada do wypełniania i dekoracji tortów.
  • Do gorących sosów, zamiast zwykłej lub kwaśnej śmietany, można dodać creme fraiche (gęstej kwaśnej śmietany). Można ją zagotować bez obaw, że się zważy.
    Do sosu na bazie mleka dodaj łyżkę stołową śmietany, a będzie smakował, jakby był w całości przyrządzony na śmietanie. Co za świetny sposób na obniżenie
    liczby kalorii!
  • Podając zupę pomidorową, z groszku lub szparagów, zrób na jej powierzchni esy-floresy z łyżki śmietany. Zupa wtedy pięknie wygląda i ma wspaniały, kremowy smak.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here