Rodzaje ciast i temperatura pieczenia

0
1073

Jak upiec udany biszkopt, ciasto kruche, drożdżowe?

 

Należy pamiętać aby surowe ciasto zawsze wykładać na dokładnie wysmarowanej tłuszczem i dodatkowo wysypanej mąką lub tartą bułką blaszcze

CIASTO Temperatura Pieczenia [°C] Czas pieczenia [min]
KRUCHE 180-200  20-30
PÓLKRUCHE 180-220  20-30
PIASKOWE 160-200 30-45
FRANCUSKIE 250 15-30
PÓLFRANCUSKIE 250 15-30
BISZKOPTOWE 160-180 15-30
ROLADY BISZKOPTOWE 160-180 15-20
PIERNIK 150-160 45-60
DROŻDŻOWE 160-180 15-50

 

A co się stanie z naszym ciastem jeśli temperatura jest za niska lub wysoka?

 

CIASTO temperatura za wysoka temperatura za niska
KRUCHE I PÓLKRUCHE Ponieważ rozkłada się tłuszcz obniża się też wartość odżywcza. Tłuszcz wytapia się z ciasta i praży z mąką a ciasto rozlewa się, deformuje, przez co staje się niesmaczne i twarde.
BISZKOPTOWE Pomimo tego że z wierzchu się rumieni, nie rośnie lecz opada. Ciasto w ogóle się nie rumieni a wyjęte z piekarnika natychmiast opada.
DROŻDŻOWE Ciasto nie wyrasta, nie wysycha i powstaje zakalec. Ciasto nadmiernie wyrasta. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast opada. Tu również pojawia się zakalec.
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułGroźne pleśnie
Następny artykułPrzeliczamy na gramy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here