Przyprawy które stosujemy

0
1288

Chili w proszku wywodzi się z kuchni meksykańskiej, tajskiej i hiszpańskiej. Najczęściej stosuje się do dań z cebulą, wołowiną czy kukurydzą.

 

Kurkuma smakiem zbliżony do imbiru, a zapachem do pieprzu. Koloru żółtego. Stosuje się do jajek, warzyw, ryżu, makaronu, drobiu.

 

Gorczyca biała pasuje do tłustych mięs i kiełbas, śledzi marynowanych, kapusty, potraw z jajek, sosów. Niezastąpiona do kiszenia i konserwowania.

 

Sezam stusuje się do potraw kuchni tajskiej, wietnamskiej, chińskiej oraz arabskiej. Służy też przy wyrobie słodyczy.

 

Wanilia stosowama jest do słodkich sosów, ciast czy deserów. Można również przyprawiać nią farsze do drobiu.

 

Goździki przede wszystkim pasują do pierników, ciast, deserów z jabłek i gruszek, grzanego wina czy też piwa. Przyprawia się nimi pasztety, farsze, duszoną wołowinę, szpikuje pieczoną szynkę i schab, można też dodać do słodko-kwaśnych marynat.

 

Szafran jest najdroższą przyprawą świata, zbierana z pręcików krokusów. Używany przede wszystkim dla przepięknego żółtego koloru. Niezbędny przy przygotowaniu risotta po mediolańsku, marsylskiej zupy oraz likieru Chartreuse.

 

Koper włoski nadaje się do przetworów, sałatek i sosów. Można dodawać do dań z czosnkiem, cebulą.

 

Papryka słodka jest nie tylko przyprawą, ale i barwnikiem, nadaje zupom, gulaszom i sosom intensywny czerwony kolor. Nadaje się do mięs, zup jarzynowych, drobiu, potraw z jajek czy białego sera.

 

Curry to mieszanka kurkumy, kozieradki, kolendry, gałki muszkatołowej, chili, pieprzu, czosnku, karda-monu, goździków, kuminu, cynamonu, imbiru i soli. Pasuje do dań z drobiu, wieprzowiny, baraniny, ryżu oraz warzyw.

 

Papryka ostra dodawana jest do potrawy pod koniec gotowania, gdyż przypalona gorzknieje i psuje smak potrawy.

 

Gałka muszkatołowa przyprawia się nią korzenne wypieki, ciasta ze śliwkami, serowe suflety, potrawy z ziemniaków, szpinaku, brokutów, kapusty, bakłażanów.

 

Pieprz czarny ma ostry smak. W ziarnach dodaje się na początku, a mielony pod koniec gotowania.

 

Pieprz biały pasuje do ryb, potraw z jajek, białych sosów i owoców.

 

Kminek dodaje się do dań tłustych, przyprawia nim też kapustę, buraczki, marchewkę, pieczone ziemniaki.

 

Sól morska jest zdrowsza od soli kamiennej. Ma mocniejszy i bardziej interesujący zapach.

 

Anyż w proszku dodaje się do warzyw takich jak czerwona kapusta, marchewka, szpinak i buraczki, dań słodkich i deserów.

 

Cynamon stosuje się go do ciast, deserów i napojów.

 

Ziele angielskie smakuje jak pieprz i jałowiec, pachnie cynamonem, gałką muszkatołową, goździkami. Zielem angielskim przyprawia się mięsa, pikle, marynaty, zupy, dania z warzyw, desery.

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMity i fakty
Następny artykułBarwniki, aromaty, konserwanty

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here