Nabiał

0
1043

Mleko

Mleko jest wysokowartościowym produktem spożywczym, zawierającym pełnowartościowe białko, wapń prawie całkowicie przyswajalny, lekkostrawny tłuszcz z rozpuszczonymi w nim witaminą A i w okresie letnim witaminą D, witaminami z grupy B, szczególnie B2 i B1. Wysoką wartość posiada mleko pochodzące od krów zdrowych, czyste i szybko po udoju schłodzone. Spożywane być powinno również w postaci napojów mleczno-owocowych lub mleczno-warzywnych, które to dodatki uzupełniają brak żelaza w mleku i zbyt małą ilość witaminy C. Mleko odtłuszczone zachowuje wartość białkową, a także zawartość wapnia. Może być wykorzystane także do potraw i napojów.
Sery twarogowe

Są cennym produktem białkowym, mogącym zastąpić mięso. Dobre sery twarogowe otrzymuje się z nieprzekwaszonego mleka, które powinno być lekko przegrzane, aby nie za mocno ścięło się białko. Sery twarogowe mają szerokie zastosowanie do wyrobu różnego rodzaju twarożków, stanowiących dodatek do pieczywa, a także mogą być wykorzystane przy przyrządzaniu potraw, jako cenny produkt białkowy.
Sery podpuszczkowe

Otrzymuje się je przez ścinanie mleka przy pomocy podpuszczki. Otrzymany w ten sposób skrzep przez odpowiednie zabiegi — solenie, prasowanie i kształtowanie — poddawany jest z kolei zabiegom powodującym dojrzewanie we właściwej temperaturze i charakterystycznym mikroklimacie. Do tej grupy serów zalicza się: ser edamski, cheddar, ementalski, gouda, grojer, myśliwski, salami, trapistów, tylżycki, warmiński i inne.  Sery podpuszczkowe mają wyższą wartość odżywczą od serów twarogowych.
Sery topione

Produkowane są z serów podpuszczkowych z dodatkami masła i surowców smakowych uzupełniających. Ich wartość odżywcza jest duża, są urozmaicone smakowo, łatwe do smarowania, są cennym dodatkiem do pieczywa.
Jaja

Należą do grupy produktów białkowych o znacznej zawartości witaminy A i grupy B w żółtku oraz składników mineralnych. Im świeższe jaja. tym większa ich wartość odżywcza i smakowa. Łatwość przyrządzania potraw z jaj oraz ich duże zastosowanie w przyrządzaniu potraw mącznych, w potrawach z kasz i mięsa oraz ciast, czynią ten produkt niezbędnym w każdym gospodarstwie. Jaja należy przechowywać w pomieszczeniu chłodnym, wolnym od silnych zapachów obcych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here