Jogurt

Jest od wielu już lat najbardziej lubianym produktem mlecznym. Powstaje przez dodanie do mleka specyficznych szczepów bakteryjnych kwasu mlekowego — tak zwanych bakterii jogurtowych. W tym celu hodowane są różnego rodzaje bakterie. Smak jogurtu bardziej łagodny lub kwaśny — zależy od tego, jaki  szczep bakterii użyty został do jego produkcji. Rodzaj bakterii ma również wpływ na ilość kwasu mlekowego.
Jogurt posiada podobną zawartość tłuszczu jak mleko. W zależności od sposobu kwaszenia otrzymuje się produkty gęste (powstałe w procesie kwaszenia w pojemnikach) lub produkty półpłynne (otrzymywane w procesie kwaszenia w zbiornikach). Przy produkcji jogurtu proces kwaszenia przebiega w wyższych temperaturach i zachodzi znacznie szybciej, niż przy otrzymywaniu mleka kwaśnego. Z tego też względu jogurt jest w zasadzie od niego kwaśniejszy.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>