Jak wykorzystać suche pieczywo?

0
993

Suche, czerstwe pieczywo — pozostawione w całości – można odświeżyć w piekarniku. W tym celu czerstwy chleb skrapiamy wodą i wkładamy do mocno rozgrzanego  piekarnika na 15 — 20 min. Świetnie nadaje się do jednorazowego spożycia. Są jeszcze inne sposoby wykorzystania czerstwego pieczywa. Na przykład bułki można  wykorzystać do przygotowania grzanek, a także do sporządzenia tartej bułki po uprzednim pokrajaniu na kromki i wysuszeniu w piekarniku. Aby uzyskać tartą bułkę, wysuszone   pieczywo ścieramy na tarce lub przepuszczamy przez czystą i suchą maszynkę do mięsa. Można też zgnieść suche kawałki pieczywa wałkiem na stolnicy. Z suchych bułek  można również sporządzić smaczny deser, np. szarlotkę. Pieczywo żytnie lub mieszane można zużyć do przygotowania kwasu chlebowego oraz żurku. Aby zabezpieczyć przed  pleśnieniem pozostałe czerstwe pieczywo, trzeba je pokrajać, wysuszyć i przechowywać do dalszego zużycia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here