Jak przechowywać produkty zbożowe – pieczywo, kasze, makarony, mąkę?

0
5581

Zbyt mało uwagi przywiązuje się do właściwego przechowywania produktów zbożowych; gromadzi się je często w dużej ilości, a przecież produkty te są narażone na  szkodniki, szczególnie takie, jak wołek zbożowy, mól mączny lub rozkruszek i chrząszcz mączny.
Szczególnie niebezpieczne jest zanieczyszczenie rozkruszkiem; powoduje on zbrytowanie się mąki i kasz oraz powstawanie pajęczynki nie tylko wewnątrz produktu, ale  często także na zewnątrz opakowania. Produkty zbożowe zawierające rozkruszek są szkodliwe dla zdrowia i nie powinny być spożywane.
W produktach zbożowych o większej zawartości tłuszczu — jak ciemne mąki, płatki owsiane, kukurydziane, przechowywanych w pomieszczeniach wilgotnych i zbyt ciepłych  — następuje utlenianie tłuszczów, obniża się również wartość biologiczna białek pod wpływem niekorzystnego działania enzymów. W związku z tym zmienia się także  zabarwienie produktów, stają się one brudnoszare, charakteryzują się zjełczałym smakiem. Witaminy produktów zbożowych, a więc witaminy z grupy B, również mogą ulec  niekorzystnym zmianom. Dlatego też trzeba większą uwagę zwrócić na to, aby były przechowywane w pomieszczeniach suchych, przewiewnych, zaciemnionych.
Mąka i inne produkty zbożowe w warunkach domowych mogą być przechowywane do około 2 miesięcy.
Pieczywo najlepiej przechowywać w specjalnych pojemnikach lub czystych woreczkach z polietylenu. Należy jednak pamiętać, że przechowywane dłużej może ulec  pleśnieniu i wtedy nie nadaje się do spożycia.

Ponadto trzeba pamiętać, że żywność bardzo łatwo wchłania zapachy z otoczenia. Właściwość tę mają w wysokim stopniu nie tylko tłuszcze i produkty tłuste, jak sery, mleko, produkty mięsne, lecz również mąka, kasze, pieczywo, cukier itd.
Wszystkie zapasy, które są przetrzymywane przez diuższy okres, muszą być sprawdzane co jakiś czas, czy się nie psują.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here