Czego nie jeść w ciąży?

0
293

Jako przyszła mama jesteś teraz odpowiedzialna nie tyko za zdrowie swoje ale również za zdrowie nienarodzonego dziecka. Aby płód mógł rozwijać się prawidłowo niezbędne jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości właściwych składników odżywczych. W ostatnim artykule pokazaliśmy Ci co należy jeść będąc w ciąży, dzisiaj zajmiemy się produktami zakazanymi, które należy wyeliminować z codziennego jadłospisu. Gotowa? W takim razie zaczynamy!

Tych produktów unikaj!

Ciąża to niezwykły okres w życiu każdej kobiety, jest to czas pełen wzruszeń i pięknych momentów. Będziesz obserwować jak z dnia na dzień zmienia się Twoje ciało, powiększa się brzuszek, który jest chwilowym domem Twojej pociechy. „Jesteśmy tym czym jemy”, z pewnością już nie raz spotkałaś się z tym stwierdzeniem. Jeżeli przed ciążą zwracałaś większą uwagę na to co jesz, teraz musisz skupić się jeszcze bardziej, w końcu to w dużej mierze od Ciebie zależeć będzie zdrowie dziecka.
Ciężarne kobiety podobnie tak jak i pozostałe powinny spożywać pięć posiłków dziennie, o regularnych porach. Posiłki muszą być pełnowartościowe, bogate w witaminy oraz substancje mineralne.
Na naszej stronie znajdziesz odrębny wpis dotyczący produktów spożywczych dozwolonych w okresie ciąży, za chwilę dowiesz się czego w tym okresie należy unikać.

Surowe mięso, ryby oraz jaja

Jeśli spodziewasz się dziecka to specjały takie jak tatar czy sushi musisz sobie darować. Są one bezwzględnie zabronione w okresie ciąży. Zjedzenie krwistego steku czy surowej ryby sprzyja rozwojowi chorób układu pokarmowego np. zakażeniom bakteriami salmonelli. Niestety większość z tych chorób we wczesnej fazie nie daje żadnych charakterystycznych objawów, dlatego też dbaj o to by mięso czy ryby, które spożywasz były dopieczone.

Czego nie jeść w ciąży?
Alkohol

Na jego temat chyba nie musimy pisać zbyt wiele. Spodziewając się dziecka powinnaś stronić od jakichkolwiek używek w tym alkoholu, papierosów oraz kofeiny. Czy wiesz, że spożycie nawet jednej lampki wina może negatywnie wpłynąć na prawidłowy rozwój płodu? Właśnie też z tego powodu w większości krajów na świecie, ciężarnym zalecana jest całkowita abstynencja.

Słodkie przekąski i napoje

Choć kobiety w ciąży mają zwiększony apetyt i chęć na słodycze to niestety ale z przyczyn zdrowotnych muszą one zachować umiar w spożywaniu cukru.
Cukier szkodzi i to nie tylko naszemu wyglądowi, oprócz szybszego przybierania na wadze, nadmierna ilość cukru we krwi doprowadzić może do wystąpienia cukrzycy typu 2-go oraz innych schorzeniom wynikającym z otyłości.

Wątróbka

Jest ona cennym źródłem żelaza, które chroni przed anemią, to jednak należy mieć na uwadze to, że spożywanie jej w zbyt dużych ilościach może przynieść więcej złego niż dobrego. W wątróbce oprócz żelaza znajduje się również retinol, który jest toksyczny dla rozwijającego się płodu. Dlatego też pamiętaj by w tym okresie po dania zawierające w składzie wątróbkę sięgać od czasu do czasu.

Sery pleśniowe

Choć są smaczne to niestety nie są zalecane kobietom spodziewającym się dziecka. W ich przypadku spożycie niewielkiej ilości serów pleśniowych zakończyć mogłoby się zakażeniem bakterią Listerii wywołującą choroby układu pokarmowego. Z serami tego typu jest podobnie jak z mięsem – upieczone nie szkodzą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here