Borówki

0
973

W województwach południowych borówkami nazywa się czarne jagody, a jagody czerwone zwie się brusznicami.

Wartości odżywcze
Większe wartości biologiczne niż owoce mają liście brusznicy. Więcej jest w nich cennego leczniczego glikozydu o nazwie arbutyna. Leki arbutynowe (z liści borówki lub liści mącznicy lekarskiej)

Dlaczego borówki nie psują się łatwo? Bo zawierają l—2 g kwasu benzoesowego w l kg świeżych owoców. Wprawdzie jest to dużo (bo na przykład żurawina ma parę dziesiątych grama w l kilogramie), ale i tak zbyt długo w stanie świeżym borówek nie należy przechowywać.

Co robić z brusznic?
Nie nadają się na wino (właśnie przez ten benzoes), można z nich przyrządzać kompoty, konfitury itp., ale najczęściej robi się z nich nie nazbyt słodkie dżemy do mięs. Na przykład indyk nie może się obyć bez borówek.

Dżem z brusznic
Umyte, przebrane i osaczone owoce przesypać cukrem (70 dkg do l kg cukru na l kg owoców), zostawić w chłodzie przez 10—12 godzin, a potem dżem gotować, aż owoce będą szkliste, a kropla soku spuszczona na zimny talerzyk nie rozlewa się, ale krzepnie (ok. 10—20 minut wrzenia). Nieraz do dżemu dodaje się połówki lub cząstki jabłek albo gruszek (odmiany twarde np. bergamutki). Gorący dżem wlać do gorących słoików i od razu zamykać.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułBoćwina
Następny artykułCiasto drożdżowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here