Złote zasady pielęgnacji odzieży

0
1035

Wielu producentów, oprócz wszytych na stałe metek z informacją o sposobach prania i czyszczenia, dołącza jeszcze kartoniki, zawierające ogólne zasady konserwacji odzieży. Rady są różne, kartoniki większe i mniejsze. W sumie, można by to ująć w 12 punktach, określając, jako złote zasady pielęgnacji odzieży:

  1. Pierz często, nie czekając, aż odzież będzie bardzo brudna. Brud utrwala się we włóknach i z czasem staje się coraz trudniejszy do usunięcia
  2. Pierz zawsze zgodnie z instrukcją zamieszczoną na metce. Dowolne poprawki i eksperymenty mogą zakończyć się zniszczeniem odzieży
  3. Używaj odpowiedniej ilości środków piorących. Zbyt mało nie pozwoli na właściwe upranie; zbyt dużo utrudni płukanie. Pamiętaj, że każda przesada kosztuje
  4. Płucz bardzo starannie, zwłaszcza przy praniu ręcznym. Każda drobinka środka piorącego pozostawiona w tkaninie czy dzianinie może uszkodzić lub odbarwić
    włókno
  5. Usuwaj jak najszybciej plamy, aby się nie utrwaliły. Te, które można, czyść domowymi środkami. Jeżeli masz wątpliwości, czy sama dasz radę, a odzież jest nowa i kosztowna, oddaj jak najszybciej do pralni chemicznej
  6. Zmieniaj odzież zaraz po powrocie do domu, chowaj do szafy dopiero po paru godzinach, po wywietrzeniu i oczyszczeniu z kurzu
  7.  Nie chowaj do szafy odzieży brudnej i przepoconej
  8. Nie upychaj za wiele odzieży w szafie; wyjęta z niej będzie pognieciona
  9. Używaj dobrych wieszaków o poszerzonych zakończeniach ramion. W ten sposób unikniesz deformacji odzieży
  10. Reperuj natychmiast wszystkie zauważone uszkodzenia. Nie będzie przykrych niespodzianek po wyjęciu odzieży z szafy
  11. Nie spryskuj ubrania perfumami. Pamiętaj, że pod wpływem alkoholu zawartego w perfumach mogą wystąpić odbarwienia
  12. Kupuj gotową odzież odpowiednich wymiarów, a nie będzie kłopotu z jej pielęgnacją. Odzież zbyt mała i ciasna szybko się niszczy i wygląda nieelegancko; zbyt duża – deformuje sylwetkę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here