Seler naciowy – jak jeść?

0
1466

Będąc na diecie odchudzającej coraz chętniej w przygotowywanych potrawach wykorzystujemy seler naciowy. Warzywo to charakteryzuje się oryginalnym smakiem, za którym nie wszyscy przepadają. Seler można wykorzystać jako składnik sałatek, sosów oraz koktajli. Chcesz wiedzieć jakie witaminy i substancje odżywcze kryje w sobie seler naciowy? Zapraszamy do dalszej części!

Co kryje w sobie seler naciowy? Poznaj jego właściwości odżywcze!

Seler naciowy jest jednym z głównych składników każdej diety odchudzającej, bowiem oprócz tego, że jest zdrowy to dodatkowo jest niskokaloryczny a substancje odżywcze w nim zawarte pozytywnie wpływają na procesy przemiany materii. W całej naci znajduje się tylko ok. 60 kcal!

Teraz skupimy się na najważniejszym czyli wpływie spożywania selera naciowego na nasze zdrowie. Warzywo to jest bogatym źródłem potasu, który wspomaga prawidłową pracę serca oraz układu krążenia. Dodatkowo utrzymując właściwy poziom potasu w organizmie zmniejsza się ryzyko wystąpienia takich chorób jak nadciśnienie czy kamica nerkowa.

Oprócz tego w selerze znajduje się selen, który wraz z potasem dba o zachowanie prawidłowej gospodarki wodnej organizmu, dlatego też szczególnie polecany jest osobom, które zmagają się problemem zatrzymywania wody w organizmie.
Seler naciowy jest również źródłem wapnia oraz magnezu. Wapń jak już pewnie wiesz wspomaga nasz układ kostny a magnez dba o nasze nerwy, łagodząc objawy nadmiernego stresu.
Ci którzy regularnie spożywają seler naciowy nie muszą martwić się o swoją odporność oraz prawidłową pracę jelit a to wszystko dzięki dużej zawartości witaminy C oraz błonnika.

Niestety pomimo wielu właściwości nie każdy z nas może go jeść, spożywanie selera naciowego nie jest wskazane w przypadku osób wykazujących alergie pokarmowe, kobiet spodziewających się dziecka. Na seler naciowy muszą uważać osoby biorące leki na tarczycę (niedoczynność, nadczynność) oraz schorzenia nerek.

Seler naciowy - jak jeść?
Jak wykorzystać seler naciowy w kuchni?

Pomysłów na wykorzystanie selera naciowego w kuchni jest naprawdę wiele, najczęściej wykorzystywany jest do różnego rodzaju sałatek, zup czy sosów. Dzięki swojemu charakterystycznemu posmakowi i chrupkości podkreśla aromat przygotowywanych potraw i dań.
Zajadanie się surowym selerem to świetna alternatywa dla niezdrowych czekoladowych batoników. Seler możesz pokroić na cieńsze paski i spożywać go wraz z przygotowanym własnoręcznie humusem.

Jeżeli chcesz mieć pewność, że seler naciowy jest bogaty w witaminy i minerały to wybieraj ten pochodzący z upraw ekologicznych. Warzywa ekologiczne pozbawione są szkodliwych pestycydów i innych substancji chemicznych, które negatywnie oddziałują na nasze zdrowie. Eko seler naciowy będzie droższy ale i dużo zdrowszy.

Nie masz pomysły jak go wykorzystać? Skorzystaj z przepisów znajdujących się w książkach kucharskich lub na blogach kulinarnych – jesteśmy przekonani, że znajdziesz tam coś co skupi Twoją uwagę i pozwoli Ci zaskoczyć pozostałych członków rodziny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here